Dalajlama navštívil Francii

Paříž - Už druhý den pobývá dalajlama ve Francii. Nesetká se sice s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, ale v předvečer svého odjezdu se uvidí s ženou francouzské hlavy státu, Carlou Bruni-Sarkozyovou. Kromě toho čeká dalajlamu také schůzka s francouzskými senátory a vystoupí i v Národním shromáždění. Francouzští poslanci i senátoři přitom prezidentovu ústupnost vůči Číně vehementně kritizují.

Přestože před pěti měsíci, v době nepokojů v Tibetu, Sarkozy hlasitě vyjadřoval svou podporu Tibeťanům, s jejich duchovním vůdcem se neuvidí. Paradoxně to ale není nic, co by se francouzskému prezidentovi dalo vyčítat. O setkání totiž dalajlamova pařížská kancelář záměrně nepožádala. Jako vysvětlení použila diplomatické odůvodnění, že by případné setkání pobouřilo čínské politické autority a mohlo by vést ke zvýšení represí vůči Tibeťanům.

K „neschůzce" přitom dochází ve chvíli, kdy došlo k zásadnímu oživení francouzsko-čínských obchodních vztahů. O to Francie velmi stála, ve srovnání s Německem totiž objem vzájemného francouzsko-čínského obchodu dosahuje jedné třetiny. Francie se totiž prezentuje jako první a jediná ochránkyně lidských práv, což se samozřejmě promítá i do ekonomiky, vysvětluje publicista Jiří Slavíček.