EU vyšle do Gruzie své pozorovatele

Brusel - Dnes se setkali ministři zahraničí všech členských států EU, aby projednali situaci v Gruzii. Unie nyní zvažuje, jak se zachová vůči oběma stranám zapojeným do konfliktu. Politici se shodli na tom, že EU by měla do Gruzie vyslat svou pozorovací misi a také na tom, že je třeba obě strany přivést k jednacímu stolu, aby se našlo rychlé a jednoduché řešení. I přes souhlas Moskvy a Tbilisi s mírovým plánem, který včera vyjednal francouzský prezident Nicolas Sarkozy, konflikt trvá. Ruské jednotky totiž stále operují na území Jižní Osetie.

Shoda panovala u politiků v názoru, že by unie měla poslat do konfliktem zasažené oblasti své pozorovatele, kteří by dohlíželi na dodržování příměří. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner vysvětloval, jak bude mise vypadat: „Můžete tomu říkat udržovatelé míru, ale já bych to spíš nazval evropskými kontrolory, pozorovateli, kteří usnadní situaci a pomohou lidem na místě.“

Agentuře Reuters řekl irský ministr Michael Martin, který se schůzky zúčastnil, že politici jednohlasně tento návrh podpořili. Pro se vyslovil i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který uvedl, že by se ČR pravděpodobně do takové mise zapojila. „Zachována musí býti jak plná suverenita, tak územní celistvost Gruzie,“ uvedl Schwarzenberg.

Kouchner: Mírový plán by měl být právně závazný

Evropští diplomaté se na dnešní schůzce zabývali také mírovým plánem, který včera v Tbilisi za asistence ministra zahraničí Bernarda Kouchnera vyjednal francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Bernard Kouchner na dnešním brífinku zdůraznil, že i když Tbilisi i Moskva dohodu podpořily, není tento dokument zatím nijak právně závazný. To je podle Kouchnera třeba napravit, unie by proto podle něj měla spolupracovat v tomto ohledu s OSN, která by měla mírový plán přijmout jako rezoluci, jež by byla právně závazná.

Podle Kouchnera by rovněž měla unie přispět k praktickému řešení situace. „Budeme se snažit konflikt vyřešit definitivně,“ uvedl na tiskové konferenci vysoký představitel EU Javier Solana. „Snažíme se zprostředkovat humanitární a rekonstrukční pomoc,“ doplnil Kouchner.

Komise uvolnila na pomoc Jižní Osetii milion eur 

Oli Rehn z Evropské komise pak dodal, že společný postup unie musí zajistit efektivní ukončení bojů i to, že se humanitární pomoc dostane skutečně k obětem konfliktu, ať už jsou kdekoli. Evropská komise pro účely humanitární pomoci válkou postižené oblasti uvolnila již milion eur. Do budoucna by mohla tyto finance navýšit až na 10 milion eur.

Ministři zahraničí se zajímali také o to, jak bude Evropská unie dál vystupovat vůči Rusku. I když některé státy volaly po sankcích, nakonec po tomto trestu unie zřejmě nesáhne. Nechce si totiž Rusko rozzlobit. Návrhy Polska a pobaltských zemí, že by unie měla pozastavit jednání s Moskvou o strategickém partnerství, že by měla zmrazit diskuse o bezvízovém styku pro Rusy nebo zastavit dodávky humanitární pomoci do Čečenska, neprošly. O dalším postupu budou ministři jednat na začátku září na společné schůzce ve Francii.

Javier Solana: \"Budeme se snažit konflikt vyřešit definitivně.\"
Zdroj: ČT24