Srbská zpravodajská služba prý jedná s Mladičem o jeho vydání do Haagu

Bělehrad -  Podle srbských médií prý zpravodajská služba jedná s někdejším velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem o jeho vydání k haagskému tribunálu, před kterým by se pak Mladić měl zodpovídat ze spáchání válečných zločinů a genocidy.

Dva srbské deníky se odvolávají na spolehlivé informace od zdroje z tajné služby. Podle něj jednání mezi Mladičem a zpravodajskými službami zatím nemá jasný výsledek. Mladić prý za dobrovolné vydání se žádá vysokou cenu. Úřady mu zase hrozí vysokými sankcemi, pokud tak neučiní. Minulý týden se přitom v srbských médiích objevily zprávy z nejvyšších vládních kruhů, že Srbsko zatkne a vydá Mladiče do konce srpna.

Srbsko má na vydání Mladiče k mezinárodnímu tribunálu velký zájem. Země totiž stojí o členství v Evropské unii, ta ale jednání o přičlenění Srbska podmiňuje právě vydáním tohoto bývalého velitele bosenskosrbské armády do Haagu.  

Obžaloba Mezinárodní trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu připisuje Mladičovi, stejně jako nedávno zatčenému předákovi bosenských Srbů Radovanu Karadžičovi, odpovědnost mimo jiné za masakr 8 tisíc bosenských Muslimů v Srebrenici v roce 1995.  

Mladić uniká spravedlnosti už od roku 2002, kdy se začal skrývat. Od té doby se prý schovává po srbských vojenských zařízeních a, jak se později údajně ukázalo, bydlel také v Bělehradě v nájemních bytech.