Bush varuje Moskvu, ozbrojenci přepadli v Gruzii čtyři české novináře

Tbilisi - Americký prezident George Bush dnes vyjádřil znepokojení nad tím, že ruská strana v Gruzii porušuje příměří, a varoval Rusko před možnými důsledky. Rusko a Gruzie přistoupily na mírový plán navržený Francií, přesto ruská armáda podle Tbilisi stále operuje v okolí gruzínského města Gori. Jihoosetinští vojáci dnes kromě toho přepadli a okradli čtyři české novináře.

Bush důrazně varoval Moskvu a pošle do Gruzie Riceovou

Americký prezident George Bush dnes v krátkém prohlášení k situaci v Gruzii vyjádřil znepokojení nad možným porušováním příměří ruskou stranou, vyzval Moskvu k neprodlenému splnění přijatých závazků a varoval Rusko před případnými důsledky její vojenské akce proti Gruzii. Oznámil zároveň zahájení leteckých i námořních dodávek humanitární pomoci USA Gruzii a důrazně požádal Moskvu, aby ji v plném rozsahu umožnila. „Použijeme americké letectvo a námořní síly k doručení humanitárních a zdravotnických zásob. Očekáváme, že Rusko bude ctít své závazky a vpustí tam humanitární pomoc v jakékoli podobě,“ prohlásil americký prezident. Neoznámil žádné konkrétní sankce proti Moskvě, naznačil ale, že Západ uvažuje o krocích k zablokování přístupu Ruska do mezinárodních struktur.

Bush oznámil vyslání ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové do Paříže, aby tam ve čtvrtek konzultovala situaci s předsednickou zemí Evropské unie. Z Paříže odletí do Tbilisi, aby tam demonstrovala podporu a solidaritu gruzínské vládě. Riceová již vpředvečer cesty prohlásila, že bude-li Rusko nadále porušovat příměři, hrozí mu další izoalce. 

Bushovo oznámení podle gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho znamená, že gruzínská letiště a přístavy budou pod americkou vojenskou kontrolou. To ale Pentagon odmítl s tím, že Spojené státy nechtějí a ani nepotřebují kontrolovat gruzínské přístavy a letiště, aby realizovaly svou humanitární misi.

Lavrov: USA si musejí vybrat mezi Ruskem a Gruzií

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes varoval, že Spojené státy hrají na Kavkaze nebezpečnou hru a budou si muset vybrat mezi partnerstvím s Moskvou anebo s gruzínským vedením. Partnerství s Gruzií přitom označil za „virtuální projekt“. Zdůraznil také, že Rusko nedovolí žádné drancování a loupení v Gruzii na pozadí konfliktu kvůli separatistické Jižní Osetii.

Ozbrojenci v Gruzii přepadli a okradli české novináře

Promoskevští osetinští nebo čečenští ozbrojenci dnes přepadli dva reportéry časopisu Reflex Marka Hudemu a Tomáše Tesaře a dva novináře soukromé televize Z1. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó novináři přišli o automobil a zpravodajskou techniku, jsou ale v pořádku. Nyní jsou díky zásahu ruské vojenské hlídky nedaleko Tbilisi. Právě osetinští a čečenští ozbrojenci bývají obviňování z vyprovokování přestřelek.

Ministři NATO se sejdou v úterý, EU vyšle pozorovatele

Ministři zahraničních věcí členských států Severoatlantické aliance (NATO) se příští týden v úterý sejdou na mimořádné schůzce v Bruselu, aby projednali situaci kolem nynějšího vojenského konfliktu v Gruzii. Ke schůzce vyzvala ministryně zahraničí USA Riceová.

Evropská unie chce poslat své pozorovatele do Gruzie, aby tam přispěli ke stabilizaci příměří v gruzínsko-ruském konfliktu. Na misi se hodlá podílet také Praha. Ministři zahraničí EU také přijali stanovisko, že bezpodmínečně trvají na územní celistvosti Gruzie a plné suverenitě této země.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko prohlásil, že lodě ruské černomořské flotily, které vypluly ke gruzínskému pobřeží, budou potřebovat od ukrajinských úřadů povolení k tomu, aby se mohly vrátit do domovské základny na Ukrajině, kterou si Moskva od Kyjeva pronajala. Rusko ukrajinské opatření vzápětí označilo za „vážné protiruské rozhodnutí“.

Ruské jednotky stále operují na gruzínském území

Rusko i Gruzie kývly na mírový plán francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Z původně šestibodového scénáře byla ale vypuštěna poslední část o budoucím statutu Jižní Osetie a Abcházie. Gruzie se těchto území nechce vzdát. Tbilisi si stěžuje, že i přes mírovou dohodu ruská armáda dál postupuje na její území den poté, co ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil zastavení operací ruské armády. Do severogruzínského města Gori údajně vjelo zhruba 50 ruských tanků, ruský generální štáb však pohyb svých vojsk v Gruzii popřel a také ministr zahraničí Servej Lavrov prohlásil, že v Gori žádné ruské jednotky nejsou. Rusové údajně jen vytvářejí nárazníková pásma kolem Jižní Osetie a Abcházie.

Gruzínské ministerstvo vnitra později informovalo, že se ruské jednotky z Gori stáhly a na Tbilisi nepostupují. Gruzínská policie ale obsadila po třech až petikilometrových úsecích silnici z Tbilisi do Gori.

Příslušníci ruských mírových jednotek operujících v Jižní Osetii dnes oznámili, že u gruzínského města Gori ležícího nedaleko jihoosetinských hranic objevili nestřežený gruzínský vojenský sklad. V zájmu demilitarizace zóny konfliktu a zajištění bezpečnosti obyvatelstva nyní ruští vojáci zbraně a munice likvidují.

Podle Kremlu je zničená jihoosetinská metropole Cchinvali důkazem gruzínského barbarství. Zjistit, kdo kde ve městě střílel a páchal násilí na civilistech, je ale nemožné. Moskva viní Gruzíny ze smrti 2000 lidí, důkazy má ale neurčité. Rusové kontrolují celé město a podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky sem přijíždějí další ruští vojáci.

Saakašvili: Ruská invaze je přípravou na obnovení Sovětského svazu

Michail Saakašvili dnes varoval, že invaze ruských tanků do Gruzie byla jen nácvikem obdobného postupu Ruska do Pobaltí a na Ukrajinu. Washington by měl podle nej co nejrychleji zorganizovat obranu Evropy, protože skutečným cílem Ruska je obnovit bývalý Sovětský svaz. Moskva prý prokazuje stejný způsob velmocenského myšlení, jako při invazích do Maďarska v roce 1956 nebo Československa v roce 1968.

„Pobaltí a Ukrajina se mohou po vpádu stovek ruských tanků do Gruzie stát dalšími zeměmi, které jsou na řadě. Minulý týden vpadlo 1200 ruských obrněnců během několika hodin do Gruzie. Ani Amerika by něco takového nedokázala,“ prohlásil Saakašvili při telefonické tiskové konferenci s novináři. Obvinil Rusko, že nehledě na prohlášení o příměří nadále postupuje na Tbilisi. Počet uprchlíků může stoupnout na 180 000, takže hrozí humanitární katastrofa.

Ševardnadze vidí spoluvinu Gruzie a varuje před studenou válkou 

Bývalý gruzínský prezident Eduard Ševardnadze, který býval sovětským ministrem zahraničí a blízkým spolupracovníkem Michaila Gorbačova, však spatřuje spoluvinu Gruzie na eskalaci konfliktu. Především vstup gruzínských jednotek do jihoosetinského Cchinvali byl podle něj hlavním důvodem, proč se situace vyhrotila. V rozhovoru pro německá média varoval před možným rozšířením konfliktu nebo jeho přeměnou do nové studené války.