Rumunští politici nebudou i přes kritiku EU vyšetřovaní z korupce

Bukurešť - Rumunští poslanci, ačkoli mají prázdniny, se dnes sešli na mimořádné schůzce parlamentu, kterou svolal prezident. Hlasovali totiž o tom, zda budou bývalý premiér Adrian Nastase a někdejší ministr dopravy Miron Mitrea vyšetřováni kvůli podezření z korupce. Většina rumunských poslanců ale stíhání zamítla, a to i přesto, že v červenci Rumunsko čelilo ostré kritice Evropské unie, které se nelíbí, že Rumuni nedovedou zamezit častým korupčním skandálům.

Adrian Nastase a Miron Mitrea, vrcholní představitelé opoziční Sociálně demokratické strany (PSD), byli podezřelí z korupce. Bývalý premiér Nastase měl údajně vzít úplatky až ve výši 39 milionů korun. Měl prý také ovlivňovat vyšetřovatele, aby pátrání neprobíhalo, tak jak mělo. Pořídil si i dům na podezřele levném pozemku. Všechna tato obvinění se ale nemohou potvrdit, ani vyvrátit, protože poslanci se postarali o to, aby se celý případ vůbec nevyšetřoval. Nezbavili totiž bývalého premiéra imunity.

Martin Potůček:

„Politická třída zná cosi jako solidaritu.“

A takový postup není v Rumunsku vůbec neobvyklý. Rumunský parlament už zamezil vyšetřování 13 případů, kdy se měli politici dopustit korupce. Parlament totiž pokaždé zamítl vydat je k vyšetřování. „Politická třída zná cosi jako solidaritu a může mít oprávněný pocit, že když vydá část ze svého středu, tak v jiné situaci by se to mohlo obrátit proti zbytku. Je to jenom další důkaz toho, že v Rumunsku, Bulharsku a jiných postkomunistických zemích, se nepodařilo dospět k účinnému oddělení legislativy, exekutivy a soudní moci,“ vysvětluje politolog Martin Potůček.

Že se Rumuni stavějí k takovým případům vlažně a většinou nedojde k usvědčení pachatelů, se ale nelíbí Evropské unii. Ta v červenci vydala zprávu, ve které kritizuje Rumunsko za to, že nezvládá reformy justice, které by zamezily častým korupčním skandálům v politických kruzích. EU proto požaduje po Rumunsku v oblasti korupce ráznou justiční reformu.