Medveděv: Ruské jednotky se stáhnou z Gruzie do 22. srpna

Tbilisi - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes oznámil, že Moskva své jednotky z Gruzie stáhne zpět do Jižní Osetie a Ruska do 22. srpna. Ruská armáda přitom čelí kritice, že se ještě z gruzínského území ve velkém stahovat nezačala. Moskva ale tvrdí opak a viní Gruzii z porušování příměří. Obě země si mezitím vyměnily zajatce.

Medveděv termín stažení vojsk sdělil telefonicky francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, jehož země nyní předsedá EU. Právě Sarkozy se zasloužil minulý týden o uzavření dohody o příměří mezi Moskvou a Tbilisi. Podle Moskvy dnes oficiálně začal odsun ruských sil z Gruzie. Část jednotek se má přemístit do Jižní Osetie, zbylá část zpět do Ruska. S odvoláním na dohodu o rusko-gruzínské příměří z 12. srpna však zůstane dočasně v Gruzii u hranice s Jižní Osetií prý 500 ruských vojáků. Medveděv také potvrdil souhlas s vysláním dalších mezinárodních pozorovatelů OBSE do Jižní Osetie.

Bílý dům dnes vyzval Moskvu, aby vrátila veškerou americkou výzbroj, kterou případně ruské jednotky v Gruzii zabavily. Podle svědků Rusové především ukradli v gruzínském přístavu Poti pět vojenských vozidel, která patřila americké armádě. USA přivezly auta na plánované americko-gruzínské vojenské cvičení, které bylo odvoláno po ruské intervenci následující po gruzínském útoku na Jižní Osetii. 

Ruské jednotky se stahují, ale pomalu

Delegace Ruska na odzbrojovací konferenci v Ženevě zdůraznila, že ruské síly budou při stahování se z Gruzie dodržovat stejný rytmus, jakým se budou gruzínští vojáci vracet na své základny.

Gruzie podle Moskvy zatím zcela neplní tento závazek z rusko-gruzínské dohody o příměří. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin zároveň odmítl informace z USA, že by Rusové instalovali v Jižní Osetii rakety zaměřené na Tbilisi. Rozhlasové stanici France Inter napak Rogozin řekl, že odchod ruských vojáků ze země začal. Podle něj je ale samozřejmě třeba počkat několik dní, než dojde k realizaci šestibodového mírového plánu. Dodal, že „ruští mírotvorci zůstanou v Jižní Osetii“.

Zástupce náčelníka ruského generálního štábu Anatolij Nogovicyn obvinil Gruzii, že nestahuje své vojáky v souladu s dohodou o příměří. Také řekl, že americké, kanadské a polské válečné lodě mají koncem srpna vplout do Černého moře.

V noci na úterý ruská armáda domů příliš nespěchala

Reportér agentury Reuters strávil noc na úterý na jediné silnici spojující vojenskou základnu v ruském Vladikavkazu s Jižní Osetií. Podle něj se do časného rána z Gruzie zpět do Ruska nevrátili žádní ruští vojáci ani tanky, jen několik sanitek a aut se stavebním materiálem. Odchod ruských vojáků prý nezaznamenal ani další reportér agentury, který hlídal silnici spojující jihoosetskou metropoli Cchinvali s kavkazským Rokským tunelem na hranicích Jižní Osetie a Ruska.

Rusko a Gruzie si vyměnily válečné zajatce

K výměně zajatců došlo ve vesnici asi 45 kilometrů západně od gruzínské metropole Tbilisi. Gruzínci prý Rusům předali pět zajatců včetně dvou pilotů, Rusové předali gruzínské straně patnáct Gruzínců včetně dvou civilistů. Podle zahraničních reportérů bylo několik zajatců na nosítkách.

Přes úspěšnou výměnu se Rusko i Gruzie obviňují z nepřátelských akcí a jejich vztahy zůstávají vyhrocené. Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov dnes obvinil gruzínské bezpečnostní složky z přípravy teroristických útoků na strategické ruské pozice.

Rusko také zvláštním dekretem premiéra Vladimira Putina uzavřelo hranice s Gruzií a Ázerbájdžánem pro všechny, kdo nejsou občany Společenství nezávislých států (SNS). Podle ruského premiéra to má zabránit „pašování zbraní a vstupu zahraničních teroristických organizací do Ruska“.

Naopak Gruzie prý během konfliktu zablokovala přístup na ruské internetové stránky a ruší vysílání ruských zpravodajských stanic. Podle gruzínského ministerstva vnitra chce Tbilisi zabránit Rusku, aby Gruzínce vystrašilo.