Füle: NATO svým rozhodnutím reagovalo na ruské porušení dohody

Praha – Tvrdý a nečekaně jednotný postoj NATO vůči Rusku je především důsledkem toho, že ruští vojáci zůstávají v Gruzii, přestože se podle dohody o příměří již měli stáhnout. Podle českého velvyslance u NATO Štefana Füleho Rusko ztrácí důvěryhodnost, když ignoruje dokument, který podepsalo.

Začnou-li se ruská vojska opravdu stahovat z Gruzie, splnila podle Füla diplomatická akce Severoatlantické aliance svůj účel. Státy NATO s Ruskem ovšem nebudou jednat, dokud nezačne plnit smlouvu, kterou předložil francouzský prezident Sarkozy a podepsala ji Moskva i Tbilisi.

Rusko je nedůvěryhodné, reakce se však nesmí přehnat

Štefan Füle uvedl, že ruský prezident Dmitrij Medveděv svým otálením pozbývá důvěryhodnosti. K jeho slibu, že se ruské jednotky z Gruzie stáhnou do pátku, český diplomat řekl: „Jestli tady máme co do činění s asertivním Ruskem, to je jedna věc. Ale jestli tady máme co do činění s Ruskem, které je připraveno podepsat se pod nějaký závazek a pak ho nenaplní, tak je to poněkud jiná a pro evropskou bezpečnost poněkud složitější situace.“

Navzdory úvahám o zrušení Rady NATO-Rusko se aliance k takovému kroku nechystá. „Rada NATO-Rusko vznikla i kvůli tomu, abychom si dokázali vyříkat některé složitější věci. Myslím, že by to bylo i proti zájmům České republiky,“ uvedl Füle. Připomněl zároveň, že Rusko již prakticky pocítilo ochlazení vztahů, když jeho vojenská loď nebyla vpuštěna do společné operace s NATO.

Podle Füleho lze počítat jen s diplomatickými kroky

Rusko svým konáním v Gruzii také znehodnotilo rámcovou dohodu o vztazích mezi Ruskem a Spojenými státy, kterou podepsali prezidenti Vladimir Putin a George Bush po summitu NATO v Bukurešti. Dohoda měla upravit vztahy obou států tak, aby po změnách administrativ v Kremlu i Bílém domě měly obě země co nejlepší a nepošpiněné vztahy. „Ten dokument má dneska už cenu asi jenom toho papíru,“ uvedl Füle.

Navzdory ruské neochotě odejít z Gruzie nelze očekávat jiné než diplomatické kroky. Uvažovat o ekonomických sankcích proti největšímu státu světa je podle Füla předčasné, řešit konflikt silou nesmyslné.

Ministři zahraničí členských států NATO se včera na mimořádném setkání v Bruselu dohodli, že pozastaví pravidelné kontakty své organizace s Ruskem. Gruzii naopak slíbili těsnější spolupráci.

Štefan Füle
Zdroj: ČT24