Havel: V Rusku vládne nový typ diktatury

Paříž - V Rusku pod vedením premiéra Vladimira Putina vládne nový typ diktatury, která již není komunistická a není jen nacionalistická. Řekl to bývalý československý a český prezident Václav Havel v rozhovoru pro zpravodajskou televizi France 24, který byl natočen koncem června v Praze a bude odvysílán v pátek večer.

O současném Rusku Havel prohlásil, že mu vládne sofistikovanější diktatura. „Tento nový systém je úplně zvláštní a je zároveň spojený s jistým expansionismem. Není to úplná náhoda, když Putin říká, že rozpad Sovětského svazu byl katastrofou a že si přeje obnovit tento celek jiným způsobem. Těžce nese ztrátu celé té sféry zájmu, která byla v područí Varšavské smlouvy. Tento systém se opírá o jakýsi druh soudružnosti politické a hospodářské moci,“ uvedl exprezident s tím, že před tím nelze zavírat oči a předstírat, že to neexistuje.

Upozornil zároveň, že je zapotřebí udržovat s Ruskem přátelské vztahy, které musí doprovázet upřímnost. „Není možné se podílet na tvorbě obrazu velkého Ruska, důležité a dobře vyzbrojené země, která má všechny myslitelné suroviny, a potom si před ním kleknout. Ne. Je zapotřebí stále jít rovně. I za cenu toho, že bude méně plynu a méně ropy,“ prohlásil.

Havel dodal, že Rusko nemá právo mluvit do toho, kdo může být členem NATO a EU. Byla by to katastrofa pro lidstvo, kapitulantství, politika „appeasementu“, která má za sebou desítky milionů obětí ve 20. století.

K záměru USA postavit v Česku protiraketový radar řekl, že by se Praha měla zachovat jako opravdový spojenec a pomáhat Washingtonu v jeho projektu. K blížícím se prezidentským volbám v USA podotkl, že zná republikánského kandidáta Johna McCaina a že je to „dobrý chlapík“. „Neznám Obamu, ale přesto bych volil jeho. Protože jsem americkým demokratem, dalo by se říct, po celý můj život. Ale chtěl bych, aby Hillary se stala Obamovou viceprezidentkou,“ prohlásil.