Chodorkovskij zůstane ve vězení, soud žádost o propuštění zamítl

Čita - Ruský soud dnes odmítl žádost Michaila Chodorkovského o podmínečné propuštění z vězení. Bývalý ruský ropný magnát je odsouzený k osmi letům za mřížemi, po odpykání poloviny trestu požádal o prominutí jeho zbytku. Odmítnutí soud v Čitě odůvodnil tím, že Chodorkovskij se nechtěl zúčastnit výukového programu ve věznici.

„Protože se vězeň Chodorkovskij neúčastnil výukového programu, který mu byl během věznění nabídnut, nezaslouží si podmínečné propuštění,“ oznámil soudce Igor Faleljev.

Chodorkovskij je podle svých slov obětí zkorumpovaných představitelů států, kteří slouží Vladimiru Putinovi. Verdikt soudu označují advokáti vězněného za test pro ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, zda umožňuje nezávislost justice. Po dnešním jednání oznámili, že se proti rozhodnutí soudu odvolájí.

„I kdyby soud Chodorskovského žádosti vyhověl, vězení by neopustil. Čelí totiž dalším obviněním v jiném procesu,“ informoval ČT zpravodaj Josef Pazderka.

Vzestup a pád oligarchy

V roce 2004 označil magazín Forbes Chodorkovského za nejbohatšího muže Ruska a za 18. nejbohatšího muže světa. Údajně disponoval majetkem 15 miliard dolarů. O rok později se s odhadovaným jměním ve výši 2,2 miliardy dolarů propadl ve světovém srovnání na 292. místo.

Kdysi nejbohatší Rus byl zatčen v roce 2003 a o dva roky později odsouzen mimo jiné za krádež státního majetku a zpronevěry. On sám i odpůrci Kremlu však proces označili za mstu režimu za politické aktivity bývalého šéfa ruského ropného gigantu Jukos. Po jeho uvěznění byla zlikvidována i tato, kdysi jedna z nejmocnějších ruských firem, jejíž výnosné části nyní ovládají společnosti propojené s ruským státem.

Soud začal Chodorkovského žádost o propuštění projednávat ve čtvrtek. Představitelé věznice potvrdili dobré chování někdejšího oligarchy, které je podmínkou pro předčasné propuštění. To ale přesto nedoporučili, protože Chodorkovskij údajně nepřiznal vinu a ani nelitoval svých činů.

Chodorkovskij si odpykává trest ve věznici u Krasnokamensku nedaleko východosibiřské Čity. Nápravné zařízení leží asi 5000 kilometrů východně od Moskvy. 

Chodorkovskij je uznán vinným za:

  • krádež státního majetku prostřednictvím organizované skupiny,
  • záměrné maření soudního příkazu,
  • poškození majetkových práv pomocí podvodu a zpronevěry,
  • vyhýbání se placení daní z příjmů fyzických osob a odvodů na sociálním pojištění,
  • vyhýbání se placení daní z příjmů právnických osob,
  • neoprávněné přivlastnění si a zpronevěru majetku skrze spiknutí.