Rusko se z Gruzie stáhlo jen částečně, mnoho jednotek tam zůstává

Tbilisi - Situace v Gruzii se během dnešní noci nezměnila. Ruští vojáci jsou prý stále ještě na gruzínském území, přestože Rusko v pátek oznámilo, že dokončilo stahování svých jednotek, a tak splnilo ujednání obsažené v dohodě o příměří s Tbilisi. Podle gruzínského ministerstva vnitra ale stahování neskončilo a ruská armáda zůstává v několika gruzínských městech.

„Stahování ruských jednotek proběhlo bez incidentů a podle plánu skončilo v 19:50 moskevského času. Ruské vojenské kolony odjely do Jižní Osetie a část z nich už je na svých stálých působištích na území Ruské federace a plní tam své úkoly. Ruská strana tak splnila ujednání obsažené v dohodě mezi prezidentem Medveděvem a jeho francouzským kolegou Nicolasem Sarkozym,“ nahlásil Serďukov ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi.

Rusové se nestáhli, říká Tbilisi

Gruzínské ministerstvo vnitra ale uvedlo, že stahování neskončilo a že ruská armáda zůstává v několika gruzínských městech. Pentagon k tvrzení Moskvy prohlásil, že žádné výrazné známky stažení ruských jednotek nezaznamenal.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který dohodu o míru zprostředkoval, a americký prezident George Bush se shodli, že ruský postup není s dohodou v souladu. Oba prezidenti vyzvali Rusko k jejímu respektování a k ukončení odsunu.

Ruské jednotky se stahovaly „hlemýždím tempem“

Ruské jednotky dnes opustily gruzínské město Gori, které obsadily v reakci na nedávný gruzínský pokus podrobit si vojensky odštěpeneckou Jižní Osetii. To potvrdila i gruzínská strana. Ruští vojáci už nejsou ani ve vesnici Igojeti a kolem ní, což byla nejzazší pozice ruských sil u metropole Tbilisi.

Rusové se mají stáhnout na pozice z doby před zahájením konfliktu 8. srpna. V minulých dnech ale masovému odchodu nic nenasvědčovalo. To budilo tvrdou kritiku Západu i Gruzie. Ještě dnes ráno vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál John Craddock v Tbilisi řekl, že stahování pokračuje příliš pomalu, pokud vůbec začalo. „Pokud se hýbají, pak hlemýždím tempem,“ řekl dnes Craddock. Během dne se podobně vyjádřila i německá vláda.

Ačkoli ruský prezident Dmitrij Medveděv i ministr obrany Serďukov potvrdili, že se ruská armáda stáhne do dnešní půlnoci, zaznívají i odlišné hlasy. Například velitel ruských pozemních vojsk Vladimir Bodyrev ve čtvrtek řekl, že stahování ruských posil mírových jednotek skončí do deseti dnů.

Velitel ruských sil v oblasti gruzínského města Gori, generál Vjačeslav Borisov, gruzínskou stranu ujistil, že jeho vojáci odejdou do dnešních 18:00 našeho času. Šéf Bezpečnostní rady Gruzie Alexandr Lomaia později potvrdil, že Rusové už severogruzínské Gori opustili.

Moskva si chce v Jižní Osetii nechat stovky vojáků

Moskva rozmístí své jednotky v sedmikilometrové zóně kolem Jižní Osetie, v nárazníkovém pásmu si chce ponechat 500 vojáků. Pro Rusko nutná záruka obrany, pro Gruzii nepřípustná okupace, která údajně přeruší strategickou dálnici spojující východ a západ země. Je to i jeden z klíčových sporů, které rozdělují Radu bezpečnosti OSN a brání přijetí rezoluce ke Gruzii.

Zatím vůbec není jasné, jak rozsáhlá pásma budou a jak přesně budou fungovat. Ruský generál Anatolij Nogovicyn však dnes prohlásil, že Moskva v pásmu hodlá zřídit pro své mírové síly trvalá kontrolní stanoviště, a to i bez souhlasu Gruzie. „Saakašviliho nehodláme žádat o dovolení. On sám tuhle situaci svým agresivním jednáním způsobil,“ řekl generál na tiskové konferenci v Moskvě.

Rusko-gruzínský konflikt o Jižní Osetii

7. srpna - Rusko a Gruzie se dohodly na příměří, několikadenní přestřelky na vnitřní hranici mezi Gruzií a Jižní Osetií ale neustaly.

8. srpna - Gruzínské jednotky vstoupily do jihoosetské metropole Cchinvali; Rusko vyslalo do Jižní Osetie armádu.

9. srpna - Rusové oznámili, že vytlačili gruzínské síly z Cchinvali, gruzínský parlament vyhlásil válečný stav.

10. srpna - Rusko poprvé bombardovalo širší oblast Tbilisi.

11. srpna - Moskva odmítla příměří dojednané francouzským ministrem zahraničí Bernardem Kouchnerem; zahájila mohutnou ofenzivu na gruzínském území. Ruské jednotky obsadily město Gori.

12. srpna - Medveděv nařídil konec ruských vojenských operací v Gruzii; se Sarkozym se shodl na podmínkách ukončení bojů.

15. srpna - Gruzie podepsala dohodu o příměří s Ruskem, kterou do Tbilisi přivezla ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová; o den později dohodu podepsal Medveděv.

18. srpna - Ruská armáda oznámila, že se začíná stahovat z Gruzie.

19. srpna - Ministři zahraničí NATO se shodli, že Rusko vpádem do Gruzie porušilo mezinárodní právo.

21. srpna - Moskva sdělila NATO, že zastavuje vojenskou spolupráci s aliancí.

22. srpna - Ministr Serďukov ohlásil Medveděvovi, že stahování ruských posil z Gruzie bylo ukončeno; Tbilisi to popírá.

Moskva vyslala své jednotky do Gruzie po nedávném neúspěšném pokusu Tbilisi získat vojenskou cestou opět kontrolu nad separatistickou, Ruskem chráněnou Jižní Osetií. Po několika dnech bojů, v nichž ruská armáda donutila Gruzínce k ústupu a pronikla hluboko na území Gruzie, obě strany přistoupily na příměří vyjednané francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Podle velvyslance USA v Rusku reagovala Moskva na gruzínský útok odůvodněně

Nový americký velvyslanec v Rusku John Beyrle dnes v rozhovoru pro list Kommersant uvedl, že ruská vojska reagovala na gruzínský útok na mírové jednotky Ruské federace v Jižní Osetii zcela odůvodněně. Spojené státy podle velvyslance od samého počátku opakovaly, že rusko-gruzínský konflikt nelze řešit silou. Až do posledního okamžiku Washington přesvědčoval gruzínskou stranu, aby se do ničeho takového nepouštěla, a nyní přesvědčuje ruskou stranu, aby ctila dohodu o příměří a o odchodu jejích vojsk z gruzínského území, řekl Beyrle.

Reagoval tak na otázku, zda fakt, že nikdo z předních amerických činitelů, včetně prezidenta George Bushe a ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, ostřelování jihoosetské metropole Cchinvali nekritizoval, znamená, že Spojené státy takové počínání podporují.

Podle Beyrleho byly USA spolu s Ruskem mnohá léta zapojeny do nejrůznějších mezinárodních mechanismů pro řešení vleklých konfliktů na gruzínském území. „Nechtěli jsme přechod k násilí a k použití síly a USA to daly jasně najevo,“ zdůraznil velvyslanec. „Podle našeho názoru ruská vojska zcela odůvodněně reagovala na útok na mírové jednotky Ruské federace v Jižní Osetii. Teď však tyto síly vnikly na gruzínské území a územní celistvost Gruzie byla ohrožena,“ dodal.

Vydáno pod