Bush vyzval Rusko k neuznání gruzínských separatistů

Crawford (USA) - Americký prezident George Bush vyzval svůj ruský protějšek, prezidenta Dmitrije Medveděva, aby neuznal nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. K tomu Medveděva v pondělí vybídl ruský parlament.

Ruský parlament v pondělí vyzval prezidenta Dmitrije Medveděva, aby uznal nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Pro tento návrh v horní komoře parlamentu, Radě federace, a o několik hodin později i v dolní komoře, Státní dumě, hlasovali poslanci jednomyslně. V obou sněmovnách má většinu prokremelské Jednotné Rusko. Toto rozhodnutí ruského parlamentu však není pro prezidenta právně závazné.  

Hranice Gruzie musí být respektovány, prohlásil na svém texaském ranči v Crawfordu americký prezident. „Vyzývám vedoucí představitele Ruska, aby dodrželi závazky a neuznali tyto separatistické regiony,“ řekl Bush. „Teritoriální integrita Gruzie a její hranice musí požívat stejný respekt, jaký mají ostatní národy, včetně Ruska,“ dodal.

Proti uznání Abcházie a Jižní Osetie je i G7

Sedmi nejvyspělejším zemím světa G7 se nelíbí možnost, že by Moskva uznala nezávislost Abcházie a Jižní Osetie na Gruzii. Podle amerického ministerstva zahraničí skupina podporuje územní celistvost Gruzie. Západ Rusko obviňuje z vyostřování situace a porušování dohody o příměří. V Gruzii i přes tuto dohodu zůstávají ruští vojáci.

Bílý dům v pondělí také oznámil, že viceprezident Dick Cheney navštíví v září Gruzii. Podle agentury Reuters USA tím po gruzínsko-ruském ozbrojeném konfliktu chtějí ukázat podporu malému, ale důležitému spojenci.

Ruská armáda tento měsíc na Kavkaze zlikvidovala pokus Tbilisi vojensky obnovit svou moc nad separatistickou Jižní Osetií, která se těší ruské podpoře. Ruské počínání vyvolalo kritiku Západu zejména proto, že ruští vojáci operovali nejen na území Jižní Osetie, ale i v gruzínském vnitrozemí, kde se stále nacházejí.