Masové protivládní demonstrace v Thajsku, hodinu nevysílala televize

Bangkok - Tisíce demonstrantů v thajském Bangkoku dnes vnikly do budovy státní televize NBT. Asi na hodinu se jim podařilo přerušit vysílání na protest proti vládní koalici, která je u moci přes půl roku. Policie je zatkla a zabavila několik zbraní. Šlo o začátek velkých demonstrací, které se dnes konají před sídlem vlády. Protestující si prorazili cestu také do komplexu, v němž sídlí úřad thajského premiéra. Organizátoři z Lidového spojenectví pro demokracii (PAD) očekávají statisíce lidí, podle policie se ale protestu zúčastní maximálně 35 tisíc demonstrantů. Thajský premiér Samak Suntcharavedž vyzval ministra vnitra, aby policie zajistila pořádek.

Vysílání NBT nejprve na krátkou chvíli narušila skupina 80 aktivistů ozbrojených noži, revolvery a golfovými holemi, která pronikla do studia. Policie demonstranty zadržela. Později ale policejní kordon prorazila silnější skupina protestujících, která televizi obsadila. NBT asi po hodině obnovila vysílání z mobilních studií. Od útoku na televizi se ale PAD distancovala a tvrdí, že s ním nemá nic společného.

Demonstranti obsadili úřad premiéra

Protivládní protestující si prorazili cestu také do komplexu, v němž sídlí úřad thajského premiéra. Nepokusili se ale dostat přímo do kanceláří a podle televizních záběrů jen pokojně postávají a posedávají venku. Je to poprvé během posledních let, co se velkému davu lidí podařilo dostat na pozemky vládního komplexu.

„Kontrolujeme nyní většinu klíčových vládních úřadů,“ řekl spolupředseda PAD Sonti Limtchongkul. „Dnes jsme pro vládu vyhlásili dlouhou, dlouhou dovolenou.“

Už od rána až 30 tisíc protestujících blokuje přístup k ministerstvům a brání zaměstnancům dostat se dovnitř. Protesty jsou zatím posledním projevem snah PAD přimět k odstoupení vládu premiéra Samaka Suntcharavedže, který je podle PAD jen zástupcem bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, jenž byl svržen při převratu v roce 2006 a poté se uchýlil do exilu v Anglii. Suntcharavedž ale odstoupit odmítá a ještě v pondělí večer zopakoval, že jeho vláda se tlaku demonstrantů nepodvolí.

„Nevzdám se. Má vláda se nevzdá. Armáda a policie se také nevzdají,“ prohlásil. „Není možné, aby v zemi s 63 miliony obyvatel, jako je Thajsko, skupina pěti lidí vytvořila pouliční gang a s jeho pomocí tuto zemi ovládla,“ prohlásil Suntcharavedž. Zatím se ale údajně nechystá vyhlásit kvůli demonstracím výjimečný stav.

Šéf thajské armády generál Anupong Paodžinda popřel, že armáda připravuje pokus o státní převrat. Vypořádání se s protesty je podle něj záležitostí policie.

Thajští demonstranti
Zdroj: ČT24