Mugabe chce vytvořit novou vládu - s opozicí i bez ní

Harare - Robert Mugabe, zimbabwský prezident, chce vytvořit novou vládu, i když se na tom zatím ještě nedohodl s opozicí, která má většinu v parlamentu. Prezident sice vyjádřil ochotu s Hnutím za demokratickou změnu (MDC) o vzniku nového kabinetu jednat, avšak opozice v této chvíli nechce s Mugabem spolupracovat. Pokud by Mugabe skutečně jmenoval nový kabinet bez souhlasu MDC, definitivně by tak zmařil šance na řešení povolební krize, která zemi sužuje už pět měsíců.

Zimbabwská média dnes oznámila, že Mugabe plánuje již brzy jmenovat vládu bez ohledu na to, jestli se na vytvoření nového kabinetu bude podílet opozice. Podle odborníků sice Mugabe může nový kabinet skutečně vytvořit bez účasti MDC, neměl by pak ale podporu parlamentu, kde získalo hnutí, kvůli odtržení části strany vedené předákem Mutambarou, jen křehkou většinu.

Opozice se chce s Mugabem dohodnout

Hnutí za demokratickou změnu kritizuje každý Mugabeho krok. MDC například protestovala proti tomu, že policie zatkla dva jeho poslance, aby v parlamentu nemohli složit slavnostní přísahu. Stejně tak se opozici nelíbilo, že prezident Mugabe ve středu oficiálně zahájil činnost parlamentu.  

I přesto to vypadá, že má ale opozice stále vůli se dohodnout. „Věříme, že v našem jednání dosáhneme výsledku přijatelného pro všechny strany,“ uvedl mluvčí MDC. Rozdělení moci mezi MDC, které vyhrálo v březnu parlamentní volby a díky tomu má v parlamentu většinu, a Mugabeho Africký národní svaz Zimbabwe - Vlasteneckou frontu (ZANU-PF), by zřejmě vyřešilo zimbabwskou krizi.

Rozložení sil v zimbabwském parlamentu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod