Ořechy a popcorn jsou možná zdravé

Chicago – Ořechy nebo pražená kukuřice, tzv. popcorn, jsou možná zdravé. Američtí vědci dospěli k závěru, že tyto pochutiny nejsou oproti obecným předpokladům důvodem střevní nemoci divertikulózy známé jako vychlípeniny. Naopak mají být schopny této chorobě zabránit, navíc dodávají tělu cenné živiny, uvádí seattleský tým vědců vedený Lisou Strateovou.

Tým vědců z Washingtonské univerzity v Seattlu píše ve textu uveřejněném v časopisu Journal of the American Medical Association, že nenašel žádné důkazy, že by pojídání semínek, ořechů a popcornu zvyšovalo riziko vychlípenin.

Výzkumníci pracovali s 47 tisíci mužů, které sledovali dvacet let. U lidí, kteří jedli ořechy alespoň dvakrát týdně, se vyskytovaly vychlípeniny pětkrát řidčeji než u těch, kteří je jedli méně než jednou za měsíc. Muži, kteří jedli nejvíce popcornu, měli o 28 procent nižší riziko vychlípenin.

Vychlípeniny jsou jedním z nejrozšířenějších nemocí starších lidí ve Spojených státech. Trpí jimi asi polovina Američanů ve věku 40–60 let, celkem je touto nemocí postiženo asi deset procent populace USA. Podle Národního institutu pro nemoci zažívacího ústrojí, ledvin a diabetes se až čtvrtině nemocných vychlípeniny zanicují.

Američtí odborníci na výživu doporučují k zajištění dobrého vývoje střev stravu bohatou na vlákninu a ořechy. Ořechy a semínka obsažená v rajčatech, cuketách, malinách, jahodách a máku označují za neškodná.