Demokraté oficiálně nominovali Baracka Obamu do Bílého domu

Denver (Colorado) - Americká Demokratická strana dnes na svém sjezdu oficiálně nominovala Baracka Obamu kandidátem pro listopadové prezidentské volby. Illinoiský senátor se tak podle očekávání stal prvním Afroameričanem, kterého do boje o Bílý dům nominovala jedna z velkých amerických politických stran. Obamu podpořil i bývalý prezident Bill Clinton. Sjezd také oficiálně schválil jako kandidáta na viceprezidenta Josepha Bidena.

Obama byl na shromáždění v coloradském Denveru nominován aklamací. Tento postup navrhla sjezdu senátorka Hillary Clintonová, Obamova rivalka ze stranických primárek. Podle agentur šlo ze strany Clintonové o vynikající gesto, které mělo ukázat jednotu Demokratické strany.

"S očima pevně upřenýma do budoucnosti, v duchu jednoty, s cílem
zvítězit, s důvěrou v naši stranu a naši zemi, pojďme společně jedním
hlasem právě teď a právě tady vyhlásit, že Barack Obama je naším kandidátem a bude naším prezidentem," řekla Clintonová za souhlasného křiku delegátů ve sjezdové hale. Gesto bývalé první dámy některým delegátům sjezdu vehnalo slzy do očí a vedlo de facto ke zrušení pravidel; demokraté si svého prezidentského kandidáta odhlasovali veřejně a jednohlasně.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která volbu podle jednotlivých států řídila, prohlásila, že sjezd návrh Clintonové přijímá a nominuje Obamu aklamací. O chvíli později Pelosiová oznámila, že Barack Obama nominaci přijal.

Než mezi delegáty Clintonová přišla, ti formálně hlasovali o nominaci podle jednotlivých států a rozdělovali hlasy mezi ni a Obamu. Než bylo hlasování ukončeno, měl Obama 1 549 hlasů a Clintonová 341. Obama se pak překvapivě i osobně ukázal na pódiu, kam přišel podpořit senátora Bidena. Na sjezdu se měl objevit až dnes večer místního času (v noci na čtvrtek našeho času) při projevu, kterým na místním stadionu před asi 75 tisíci lidmi zahájí hlavní kampaň k volbám 4. listopadu.

Prezidentský kandidát demokratů využil krátkého vystoupení v předposlední den sjezdu zvlášť k tomu, aby ocenil a vyzdvihl podporu, kterou mu vyjádřila Clintonová a její manžel, zatím poslední demokratický prezident Bill Clinton.  

Sjezd byl dnes plný emocí, po gestu Clintonové se mnoho jejích stoupenců rozplakalo. Za slzy v očích se vůbec nestyděli hlavně mnozí černošští delegáti sjezdu.

Nominací Obamy na stranickém sjezdu skončilo jedno z nejtěsnějších klání v historii amerických primárek, v němž Obama jako politický nováček porazil někdejší první dámu Clintonovou, která se na začátku kampaně zdála být jasnou vítězkou. 

Sedmačtyřicetiletý Barack Obama se o Bílý dům utká v prezidentských volbách 4. listopadu s republikánem Johnem McCainem. Toho podle zpravodaje ČT Michala Kubala opět dotahuje v předvolebních průzkumech. Rozdíl mezi nimi se pohybuje v rámci statistické chyby: 46 procent pro Obamu, 45 procent pro McCaina.

Viceprezidentskou nominaci už má jistou senátor Joseph Biden. V projevu se ostře pustil do McCaina. V narážce na jeho minulost prohlásil, že na cestu do Bílého domu nestačí být dobrým vojákem. Právě 65letý Biden má vyrovnat Obamovu nezkušenost v zahraniční politice, kterou mu jeho republikánský rival vyčítá.

  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/382/38149.jpg
  • Kongres Demokratické strany v Denveru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/382/38151.jpg
  • Barack Obama a Joseph Biden autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/382/38148.jpg
  • Nancy Pelosiová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/382/38144.jpg
  • Joseph Biden autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/382/38153.jpg