Bývalý londýnský starosta bude poradcem venezuelského prezidenta Cháveze

Londýn - Někdejší londýnský starosta Ken Livingstone se stane poradcem levicového venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Bude konzultantem radnice v Caracasu, kde chce radit provládním venezuelským starostům, jak rozvíjet zdejší lokality. Kořeny této spolupráce jsou v dohodě mezi londýnskou radnicí a úřadem venezuelského prezidenta z dob, kdy Livingstone působil v britské metropoli jako starosta.

Podle úmluvy londýnská radnice poskytovala prezidentovi Chávezovi a venezuelským úředníkům poradenství, jak rozvíjet městské části v různých lokalitách ve Venezuele. Zdejší vláda za to poskytovala Londýnu finanční injekci v podobě levnější ropy, která umožnila snížit cenu londýnské městské dopravy.

Za rady levnější ropa pro chudé cestující

Už v únoru 2007 podepsal Livingstone s Venezuelou dohodu o dodávkách levných pohonných hmot pro londýnské autobusy. To umožnilo zlevnit provoz městské dopravy pro 250 tisíc Londýňanů s nízkými příjmy o polovinu.  

„Londýn není jediným městem, na které se Chávez soustředí. Rád navenek poukazuje na to, že bída neexistuje pouze v rozvojovém světě, ale že existuje i v nejrozvinutějších částech západního světa. Takhle podporuje nízkopříjmové občany v Londýně, v Bostonu nebo v New Yorku,“ tvrdí Mariana Nachtigallová z katedry politologie VŠE.

Na oplátku pak radnice podle dohody radila Venezuelanům v oblasti rozvoje městské dopravy, v otázkách životního prostředí a odpadů nebo v politice turismu.

Nový starosta Londýna Boris Johnson, který se úřadu ujal letos v květnu, ale dohodu zrušil, protože se prý většině Londýňanů zdála znepokojivá. Smlouva ale dál přetrvala v rovině osobní spolupráce. Livingstone se nabídl Chávezovi, že bude jeho konzultantem v oblasti rozvoje měst ve Venezuele. Oba politiky navíc nepojí jen tato stará dohoda, ale také levicové názory, které oba sdílejí.

Livingstone chce Chávezovi splnit sen

Ken Livingstone:

„Je to pro mě čest, podílet se na transformaci venezuelských měst.“

„Prezident Chávez mě požádal, abych dokončil dohodu s městem a jeho starosty, která nabízela rady a zkušenosti Londýna k tomu, aby se vyplnil jeho sen, že se Caracas stane nejlepším městem na světě,“ vysvětloval Livingstone. „K tomu má ale Caracas zatím daleko, ve městě je spousta chudinských čtvrtí, kde chybí základní infrastruktura,“ namítá Mariana Nachtigallová.

Po středečním setkání s venezuelským prezidentem někdejší londýnský starosta také řekl, že je rád, že může Venezuele poskytnout pomoc, kterou slíbil. Zároveň se vyjádřil, že je to pro něj čest, že se mohl stát součástí projektu transformace venezuelských měst.

Chávez může této dohody využít také ve svůj prospěch, díky ní totiž může zabodovat v nadcházejících místních a regionálních volbách, které se mají konat v listopadu.

  • Mariana Nachtigallová: „Chávez podporuje nízkopříjmové občany v Londýně, Bostonu nebo v New Yorku.“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/383/38295.jpg
  • Prezident Hugo Chávez autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28890.jpg