Výzkum mušího mozku odhalil jak mistrně vládnout plácačkou

Kalifornie (USA) - Američtí vědci zkoumali princip muších reakcí na nebezpečí. Mimo jiné našli nejvhodnější způsob jejich zabíjení.

Schopnost much skoro nadpřirozenou rychlostí a předvídavostí přežívat naše výpady je jedna z jejich nejotravnějších vlastností. Umlčení průměrné mouchy si často vyžádá několik minut manévrů a opakovaného plácání. Stát se zkušeným lovcem s ucházející úspěšností může trvat celé hodiny.

Technologický institut v Kalifornii tuto vlastnost much zkoumal mnoha způsoby. Prvním překvapivým zjištěním bylo odhalení sekvence kroků, kterými moucha uniká.

Moucha nevnímá pomalu se pohybující předměty, proto plácačku zaregistruje až když se dá do pohybu. Mozek mouchy zafixuje počáteční pozici a směr plácačky, načež se věnuje koordinaci těla. Dále přesune těžiště těla do specifické polohy, načež odskočí. Celý proces trvá 100 milisekund, do letu se moucha dá až ve vzduchu.

Klíčem k zabití mouchy je tedy blížit se s plácačkou co nejpomaleji. Existuje učitá hranice, za kterou již moucha reaguje, ale většinou není těžké na mouše podráždění poznat (přestane se čistit, začne se natáčet apod.) a v tu chvíli je nutné zaútočit. Vědci doporučují úder zacílit do prostoru před mouchou, neboť zhruba tím směrem se při skoku vrhne. Vaše úspěšnost se několikanásobně zvýší a stačí jen několik máchnutí, abyste našli potřebný grif.

Vydáno pod