Poláci se bojí, že budou terčem ruského útoku

Varšava - Obyvatelé polské obce Redzikowo, kde by měla vzniknout americká protiraketová základna, mají strach. Po rusko-gruzínském konfliktu se obávají, že obec se v případě vzniku základny okamžitě stane cílem útoku ze strany Ruska, které s americkým štítem nesouhlasí a vyhrožuje odvetou. Polský premiér Donald Tusk přijel v pátek obyvatele Redzikowa uklidnit, že základna je pro ně naopak zárukou bezpečí, nikoli ohrožením.

„V případě války budou Redzikowo a Slupsk bezpečnější než jiná místa,“ řekl místním polský premiér. Zástupci zdejší samosprávy se ale zatím nenechali příliš přesvědčit. „Když v minulosti Rusko vyhrožovalo, že proti nám obrátí své rakety, nebral to nikdo příliš vážně. Ale teď, potom, co se stalo v Gruzii, ta slova bereme mnohem vážněji,“ řekl představitel slupské radnice Slawomir Ziemianowicz.

Polsko a USA podepsaly smlouvu o výstavbě základny nedaleko baltského pobřeží v obci Redzikowo u Slupska 20. srpna. Výměnou za svůj souhlas dostanou Poláci 96 raket protivzdušné obrany Patriot-2. Součástí plánovaného amerického protiraketového štítu v Evropě je kromě raketové části v Polsku také část radarová, která má být umístěna v České republice. Podle posledních průzkumů veřejného mínění podporuje základnu asi polovina obyvatel, po ruské invazi do Gruzie se počet zastánců amerického štítu zvýšil.