Soud s českými entomology bude v Indii pokračovat 4. září

Dárdžilling (Indie) - Čeští entomologové Emil Kučera a Petr Švácha, kteří jsou obviněni z nepovoleného sběru hmyzu za účelem prodeje v indickém parku Singalia, budou souzení 4. září. O dnešním odročení informoval Švácha z Indie zpravodajský server Novinky.cz.

Dnes podle jeho slov zřejmě skončilo projednávání případu. Oba obvinění při dnešním slyšení odpověděli na několik otázek a zdůraznili, že odmítají obžalobu podle Wildlife Protection Act.

Další soudní stání je podle Šváchy stanoveno na čtvrtek 4. září. „Doufáme, že už padne rozhodnutí, ale stále si nikdo netroufne říci jaké,“ uvedl podle serveru Novinky.cz Švácha. Hlavním argumentem obžaloby je údajné přiznání obou badatelů, že vstoupili do národního parku a se sebraným hmyzem chtěli obchodovat.

Entomologové ale tvrdí, že písemné doznání bylo připsáno na bianko podepsané papíry, které si policie od nich vyžádala po jejich zadržení s tím, že na ně vyhotoví seznam zabavených předmětů a zařízení.

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr.

Obhájci se nyní snaží prokázat, že čeští entomologové sice sbírali hmyz bez povolení, ale k nekomerčním účelům a navíc mimo park Singalia. Za takový přestupek by jim hrozila pokuta. Pokud by se však obvinění prokázalo v plné šíři, mohl by je soud potrestat třemi až sedmi roky vězení.