USA předaly Iráku kontrolu nad provincií Anbár

Ramádí (Irák) - USA předaly iráckým silám kontrolu nad západoiráckou provincií Anbár - první sunnitskou. Bagdád tak bude spravovat už 11 z celkových 18 provincií. Předání se odehrálo v hlavním městě oblasti Ramádí. Kmenoví vůdci v provincii ale s předáním Anbáru Iráku nesouhlasí.

Anbár je největší a první sunnitská provincie, kterou Američané předali do rukou iráckých sil, jejichž počet se zde prý zvýšil z 5 000 před třemi roky na 37 tisíc. Americké jednotky o síle 28 tisíc mužů zde však zůstanou, ale budou prý vyjíždět ze základen k misím jen na žádost Iráčanů.

Sunnitští rebelové v Anbáru byli první, kteří se postavili se zbraní v ruce proti americkým silám, které v roce 2003 napadly Irák a svrhly režim Saddáma Husajna, který protežoval menšinové sunnity na úkor šíitů. Ti přitom tvoří v zemi většinu. V provincii, která sousedí se Sýrií, Saúdskou Arábií a Jordánskem, padlo na 6 000 Iráčanů a přes 1 300 amerických vojáků, což je třetina všech amerických ztrát v zemi od zahájení invaze.

„Kdyby nám někdo před třemi nebo čtyřmi lety řekl, že převezmeme odpovědnost za bezpečnost v provincii, brali bychom to jako vtip.“

Movafak Rubají, irácký národní bezpečnostní poradce

Místní sunnitští kmenoví vůdci s předáním provincie Iráku nesouhlasí. Podle analytika Cyrila Bumbálka začali později spolupracovat s americkou armádou, přestali podporovat extremisty a postavili se proti al-Káidě. Nyní se obávají, že pod šíitským vedením ztratí vlastní milice, kontrolu nad svou bezpečností a také pracovní místa, která získali díky dobrým vztahům s americkými vojáky.

Od července 2006 již Američané předali iráckým silám sedm šíitských a tři kurdské správní oblasti. Předání Anbáru se původně mělo uskutečnit už koncem června, ale bylo odloženo. Podle USA kvůli písečné bouři, podle vůdce jednoho z klanů kvůli sporům mezi samotnými Iráčany.

  • Irácká provincie Anbár autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/388/38728.jpg
  • Oficiální předání irácké provincie Anbár autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/388/38740.jpg