Somálští piráti chtějí za čtyři lodi přes devět milionů dolarů výkupného

Mogadišo - Přes devět milionů dolarů výkupného požadují somálští piráti za čtyři unesené lodě. Jde o dva tankery z Malajsie unesené minulý měsíc, japonskou loď unesenou v červenci a nigerijskou loď, které se únosci zmocnili před několika týdny. V Adenském zálivu u somálských břehů letos už ozbrojeným pirátům padlo do rukou nejméně 30 lodí.

Podle somálských úřadů piráti u vesnice Eyl, kde mají podporu místních obyvatel, pravděpodobně drží šest lodí. Zároveň také zadržují celkem asi 130 členů různých posádek jako rukojmí, o jejich propuštění se vedou jednání. Za čtyři unesené lodě požadují piráti výkupné 9,2 milionu dolarů (zhruba 154 milionů korun).

Rada bezpečnosti OSN v červnu schválila rezoluci, která povoluje některým zemím zasahovat proti pirátům v somálských vodách. Případy pirátství však přesto pokračují, mimo jiné proto, že jejich pachatelé jsou dobře vyzbrojení a vycvičení bojovníci, nezřídka napojení na místní silné klany. Často používají vojenské uniformy a také rychlé čluny vybavené satelitními telefony a navigačním systémem GPS. Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) jsou vody u Somálska nejnebezpečnější na světě, zároveň je však tato oblast jednou z nejfrekventovanějších lodních obchodních tras světa.