Movitější Slováci nebudou muset prokazovat původ majetku

Košice - Slovenský ústavní soud rozhodl, že zákon o prokazování původu majetku není v souladu s ústavou. Lidé, jejichž majetek přesahuje hodnotu osmi milionů slovenských korun, měli mít podle normy povinnost prokázat jeho původ. Podle soudu by předloha nepřiměřeně zasáhla do vlastnických práv a mohla by porušit principy právního státu.

Mluvčí soudu Jozef Skybjak uvedl: „Zákon porušuje ústavní princip právní jistoty, je retroaktivní ve vztahu k nabytým právům a připouští nadměrné zasahování do práva vlastnit majetek.“ Podle něho soud namítal i proti nepřiměřenému přesunutí důkazního břemena na občany.

Prokazování majetku v hodnotě tisícinásobku minimální mzdy

Původně se měl zákon vztahovat na majetek vyšší, než je tisícinásobek minimální mzdy, což je v současnosti 8,1 milionu slovenských korun (zhruba 6,7 milionu korun českých). Po schválení zákonu v roce 2005 jej napadlo několik poslanců.

Dalším problémem bylo, že lidé by museli vysvětlovat, jak získali svůj majetek i dávno před působností tohoto zákonu. Ne každý má však hodnověrné dokumenty staré i několik let zpátky, jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš.

Zákon dlouhodobě kritizovala strana LS-HZDS Vladimíra Mečiara, jenž je nejmenší z trojice koaličních stran vlády Roberta Fica. Fico naopak ještě jako opoziční politik zákon parlamentu předložil.

Fico se ještě jako vůdce opozice netajil tím, že by zákon měl být bičem také na politiky, kteří dostatečně nedokáží vysvětlit, jak přišli k milionovým vilám nebo jinému majetku. Ovšem ti, které kdysi kritizoval, jsou nyní jeho spojenci.

Spekulace o majetku Mečiara či Sloty

V minulosti spekulovala média například o majetku Mečiara nebo předsedy další vládní strany SNS Jána Sloty. Mečiar čelil především otázkám, jak financoval svou vilu v Trenčianských Teplicích. Slota je zase známý tím, že jezdí luxusními auty, vlastní jachtu a nedávno si údajně pořídil letadlo.

Ficova strana Směr - sociální demokracie uvedla, že rozhodnutí soudu respektuje, pokusí se však ve vládě prosadit novou předlohu, která by byla v souladu s ústavou.

Podobný zákon o prokazování původu majetku se v polovině května tohoto roku v parlamentu neúspěšně pokusili prosadit nezávislí poslanci v čele s Vladimírem Palkem. Debaty o prokazování původu majetku však na Slovensku ani zdaleka nekončí. Mnozí politici totiž ve svých reakcích uvedli, že předloží parlamentu nový návrh, který nebude odporovat ústavě. Značná část veřejnosti ale nevěří upřímnosti jejich snahy.