Sarkozy je ochoten pomáhat v izraelsko-syrských rozhovorech

Damašek - Paříž je připravena stát se patronem syrsko-izraelských mírových rozhovorů, jakmile k nim nastane ta pravá chvíle. Po středečním damašském setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem to prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Uvedl také, že Sýrie by měla přimět spojenecký Írán ke spolupráci se Západem v krizi kolem íránského jaderného programu.

Sarkozyho návštěva pomůže Sýrii vymanit se z mezinárodní izolace, kam ji dovedlo spojenectví s Íránem a podpora islámských radikálních skupin na palestinských územích a v Libanonu.

Asad nedávno navštívil Teherán, ale nepodařilo se mu přesvědčit tamní vedení k ústupkům ve vyjednávání se Západem. Hlavním problémem je obohacování uranu, jehož se Írán nechce vzdát.

Bašár Asad:

„Je to jediný prostředek, jak dospět k rozhovorům přímým.“

Asad potvrdil, že Sýrie s Izraelem vyjednává nepřímo, a řekl, že požádal Sarkozyho, aby do těchto rozhovorů zasáhl. Přímé rozhovory se podle něj neobejdou bez účasti Spojených států.

 Sarkozy přijel do Damašku na dvoudenní oficiální návštěvu bez manželky Carly. Je první hlavou západního státu, který navštívil Sýrii v minulých pěti letech. V jeho delegaci je kromě šéfa francouzské diplomacie Bernarda Kouchnera také mnoho podnikatelů.