Asijští poslanci mají obavy o Su Ťij, žádají zásah OSN

Kuala Lumpur - Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) a jejich poslanci dnes vyjádřili obavy o zdraví a život přední barmské disidentky Do Aun Schan Su Ťij. Disidentku drží vládnoucí junta pět let v domácím vězení a nyní se množí zprávy, že Su Ťij již tři týdny odmítá potravu. Poslanci tedy písemně vyzvali generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby se osobně přesvědčil o zdravotním stavu opoziční političky, a podobnou výzvu poslali i generálnímu řediteli ASEAN.

„Pokud se týče generálního tajemníka OSN, tak si myslím, že do Thajska nepojede. Mohl by ale poslat svého zástupce, speciálního vyslance pro Barmu, pana Ibrahima Gambariho, který již v Barmě několikrát byl a jednal s vládnoucími generály,“ uvedl Milan Slezák, komentátor Českého Rozhlasu.

Také v minulosti se objevily zprávy, že Su Ťij vězněná ve svém domě obklíčeném policejními hlídkami odmítala jídlo, které jí její přívrženci z Národní ligy pro demokracii (NLD) denně přinášejí. Protože si režim nepřeje styk disidentky s veřejností, nesmějí být nádoby s jídlem předávány přímo, ale pouze položeny na vyčleněné místo u domu, odkud si je Su Ťij později odebere. V posledních týdnech disidentka přestala přivážené jídlo odebírat a množí se obavy, že jde o formu hladovky na protest proti pokračujícímu věznění.

Spekulace o propuštění Su Ťij z domácího vězení

Už dříve se začaly množit spekulace o možném propuštění Su Ťij z domácího vězení. Nositelka Nobelovy ceny za mír z roku 1991 o něm údajně jednala prostřednictvím svých právníků. Její propuštění naznačil na červencovém summitu ASEAN i barmský ministr zahraničí. V srpnu se o propuštění disidentky zajímal i zvláštní vyslanec OSN Ibrahim Gambari, který Rangún navštívil. „Zájem, který projevují okolní státy o Barmu, je sice chvályhodný, ale velmi pozdní,“ dodal Slezák.

Je možné, že Su Ťij odmítáním potravy protestuje proti postupu barmských úřadů. Ty prý podmiňují její propuštění tím, že Su Ťij ustoupí ze svých „konfrontačních pozic“, přestane kritizovat vojenskou vládu a přestane chtít mezinárodní sankce proti juntě. Úřady zadržují přední barmskou disidentku od roku 2003 a letos v květnu jí prodloužily domácí vězení o dalších šest měsíců. Celkem strávila Su Ťij v domácím vězení 12 z posledních 18 let.

Junta u moci od roku 1988

Současná junta je v Barmě u moci od roku 1988, kdy krvavě potlačila masové demonstrace. V roce 1990 se v zemi konaly volby, v nichž zvítězila opozice vedená Su Ťij, generálové ale odmítli její straně předat moc.

Letos v květnu uspořádala junta referendum o nové ústavě, která by měla zajistit demokratické volby v roce 2010. Ústava byla velkou většinou přijata, ačkoli opozice poukazovala na hlasovací podvody. Referendum také silně ovlivnil cyklon Nargis, který krátce před hlasováním zpustošil značnou část země.

Do Aun Schan Su Ťij a Ibrahim Gambari
Zdroj: ČT24