Do gruzínského přístavu Poti obsazeného Rusy připlula loď USA

Tbilisi - Gruzínský přístav Poti přivítal americkou vojenskou loď s humanitární pomocí. Jedná se o první případ, co americké plavidlo dorazilo do Poti od rusko-gruzínského konfliktu. V přístavu jsou rozmístěny ruské jednotky, přestože je daleko od sporné Jižní Osetie a žádná významná osetinská menšina v něm nežije. Představuje ale strategicky důležité místo.

Již dříve do Poti mířila dvě vojenská plavidla s pomocí, kterou USA dodávají Gruzii po nedávném ozbrojeném konfliktu v Jižní Osetii. Nakonec ale byla odkloněna do jižněji situovaného Batumi, kam ruská vojska nedošla.

Dnes do Poti připlula loď USS Mount Whitney, jedna z nejmodernějších velitelských lodí americké Šesté flotily, působící ve Středozemním moři. Právě to kritizovala v první reakci Moskva. „Mount Whitney je nejmodernější loď svého typu v americkém námořnictvu. Taková loď není určena k dopravě humanitární pomoci a je otázkou, zda tak její připlutí neporušuje konvenci z Montreux z roku 1936,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Nesterenko.

Rusko připlutí lodi kritizovalo, protože by podle něj mohlo jít o porušení mezinárodních konvencí, naznačilo však, že nehodlá reagovat vojensky.

Condoleezza Riceová, americká ministryně zahraničí, při návštěvě v Portugalsku k připlutí lodi do Poti poznamenala, že Rusko se dostává do izolace. „Rusové začínají chápat, že jejich způsob chování (v osetinském konfliktu) také něco stojí. Myslím, že Rusko si uvědomuje, že se tím prohlubuje jeho izolace a že jediným východiskem je, aby dodržovalo své závazky,“ prohlásila v souvislosti s mírovým plánem zprostředkovaným francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Podle něj se mají obě strany stáhnout na linie před konfliktem, což Moskva neudělala a drží své vojáky v hloubi Gruzie.

Gruzínský přístav Poti je od konfliktu obsazen ruskými jednotkami, které zde podle Moskvy „vykonávají své mírotvorné úkoly“. Toto přístavní město je přitom daleko od sporné Jižní Osetie a žádná významnější osetinská menšina v něm nežije, aby bylo třeba ji „chránit“. Je to však strategicky nejdůležitější gruzínský přístav, ruská armáda jej prý v době bojů poškodila a jeho pokračující obsazení Tbilisi oslabuje.

Rusko-gruzínský konflikt vypukl počátkem srpna, když se Gruzie pokusila vojenskou silou obnovit svou svrchovanost v Jižní Osetii a vyvolala tvrdou vojenskou odpověď připraveného Ruska. Moskva ponechala i po podpisu dohody o příměří část svých vojáků v takzvané bezpečnostní zóně jako údajné mírové síly, které mají zajistit stabilitu a bezpečnost.

Americký viceprezident Dick Cheney ve čtvrtek vyjádřil Gruzii znovu podporu Spojených států a prohlásil, že akce Ruska „vážně zpochybnila jeho záměry a jeho spolehlivost jako mezinárodního partnera“. Ujistil Gruzii, že USA plně podporují její úsilí vstoupit do NATO.

Tato kavkazská země je důležitým článkem v energetickém koridoru mezi Kaspickým mořem a Evropou, který by obcházel Rusko. Západ se obává neblahých dopadů rusko-gruzínské krize na tento koridor.