Francouzská justice zahájila vyšetřování únosu Moťovského

Nice (Francie) - Francouzská justice zahájila ve čtvrtek vyšetřování případu omezování osobní svobody a únosu českého podnikatele Jana Moťovského, který je pohřešován od začátku minulého měsíce. Moťovský, který podniká v realitách a také v českém showbyznysu, byl viděn naposledy 3. srpna v Nice, kam přijel z obchodních důvodů. Jeho zmizení vzápětí nahlásila jeho rodina a policie začala případ vyšetřovat jako podezření z únosu.

Podle informací, které přinesl deník Nice-Matin, se Moťovský naposledy setkal poblíž grandhotelu Negresco na místní třídě Promenade des Anglais s jistým švýcarským podnikatelem.

V Nice Moťovský pravděpodobně nepřespal. Jeho mobilní telefon je od té doby vypnutý. Česká policie citovaná českými sdělovacími prostředky sdělila, že se mohl stát obětí trestného činu nebo se může skrývat kvůli finančním problémům.

Jan Moťovský odcestoval první srpnovou neděli do města Nice ve Francii kvůli podnikatelským záměrům. Měl se setkat s obchodním partnerem. Přílet do Francie svým blízkým potvrdil textovou zprávou ze svého mobilního telefonu. V hotelu, kde měl několik dní předem objednaný pokoj, se neukázal a do Česka se doposud nevrátil. Vzhledem k tomu, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o dobrovolné zmizení, bylo zahájeno vyšetřování.

Už 22. srpna francouzská policie oznámila, že zná totožnost muže, který 3. srpna převážel pohřešovaného českého podnikatele z letiště v Nice do centra města. Vzápětí úřady zahájily po této osobě, která je patrně posledním člověkem, jenž Moťovského před jeho zmizením viděl, pátrání.