Vzkaz z Avignonu: Mezinárodními pozorovateli by v Gruzii mohli být i policisté

Avignon - Záměr Evropské unie vyslat mezinárodní monitorovací misi do Gruzie, z níž Rusko po srpnovém konfliktu stále odmítá stáhnout vojáky, získává konkrétnější obrysy. Do nárazníkového pásma mezi Gruzií a separatistickými provinciemi Abcházie a Jižní Osetie by mělo zamířit 200 civilních pozorovatelů a policistů. Vyplývá to z dnešních rozhovorů ministrů zahraničí EU během dvoudenního neformálního jednání v jihofrancouzském Avignonu, kterého se účastní i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Hlavním tématem schůzky ministrů zahraničí Evropské unie v Avignonu je humanitární pomoc a obnova infrastruktury zničené rusko-gruzínským konfliktem. Francouzský prezident Sarkozy poletí v pondělí do Moskvy, protože chce Rusko přesvědčit, aby stáhlo vojáky a umožnilo pozorovatelskou misi unie v pásmech mezi Gruzií a separatistickou Abcházií a Jižní Osetií. Český ministr Karel Schwarzenberg řekl, že Praha francouzskou iniciativu podporuje. Novinářům řekl, že Rusko si musí uvědomit, že si intervencí v Gruzii hodně uškodilo a začíná se to projevovat.

Některé unijní diplomatické zdroje v Avignonu nicméně přiznaly, že řešení krize postupuje jen po krůčcích. Pozorovatelská mise má pro začátek oddělit Gruzínce od Rusů přítomných v odtržených územích, s čímž by Moskva měla souhlasit.

Unie hledá členy mise přes inzerát

Unie dokonce publikovala inzerát, v němž hledá náčelníka mise, politické poradce a logistické důstojníky. Podmínkou jsou dobré vyjednávací dovednosti a schopnost pracovat v etnicky rozděleném regionu. Zájemci si mohou podávat přihlášky do 15. září, mise by měla vyrazit nejpozději 15. října.

V souvislosti s děním na Kavkaze se v Avignonu také mluví o možném zrušení sankcí proti Bělorusku a vyhlídkách Ukrajiny na těsnější spoluprácí s unií. Ministři měli dnes na programu i zpřesnění humanitární pomoci Gruzii a debatu o možných projektech obnovy válkou poničené země. V pátek probírali budoucnost vztahů EU a Spojených států po blížících se amerických prezidentských volbách. Jak řekl Schwarzenberg, měly by být s ohledem na komplikovanou mezinárodní situaci těsnější a častější.