Politická jednání v Zimbabwe zkrachovala, opozice chce nové volby

Harare - Tříměsíční jednání mezi zimbabwským prezidentem Robertem Mugabem a opozicí zkrachovala. Nedokázali se dohodnout na rozdělení moci. Vůdce prezidentových oponentů Morgan Tsvangirai proto žádá nové volby. Mugabe na to ale odmítá přistoupit a hrozí, že vytvoří vládu sám. Opozice má ale většinu v parlamentu.

„Vzkazujeme Mugabemu, ať uspořádá nové volby pod mezinárodním dohledem, a uvidíme, kdo vyhraje,“ prohlásil Tsvangirai při oslavách devátého výročí od založení Hnutí pro demokratickou změnu (MDC).

Rozhovory o dělbě moci mezi opozicí a prezidentským táborem skončily bez výsledku. Hnutí MDC uvedlo, že Mugabe neprokázal respekt k zásadám vyjednávání, a odstoupilo od jednání. Prezident Zimbabwe zanedlouho pohrozil, že vytvoří novou vládu bez ohledu na opozici.

„Raději nechceme žádnou dohodu, než abychom přijali špatnou dohodu,“ uvedl dnes Tsvangirai. Podle něj vnucuje Mugabe opozici dohodu o rozdělení moci, sám se však nechce vzdát klíčových pravomocí. „Mugabe se musí vzdát některých pravomocí, aby mohla fungovat dohoda o rozdělení moci,“ dodal.

Jihoafrický prezident Thabo Mbeki, jenž při zimbabwských rozhovorech působí jako zprostředkovatel, má do Zimbabwe dorazit v pondělí a přispět k vyřešení patové situace v zemi. MDC ho ale obviňuje, že podporuje Mugabeho, místo aby pomáhal vyřešit krizi.