O.J. Simpson opět před soudem, tentokrát za přepadení

New York/Las Vegas (USA) - V americkém Las Vegas dnes začal soud s bývalou hvězdou amerického fotbalu a občasným filmovým hercem O.J. Simpsonem obviněným z loupežného přepadení a únosu. Pokud by 12ti členná porota uznala jednašedesátiletého Simpsona vinným v plném rozsahu, mohl by zbytek života strávit ve vězení.

Simpsonovi hrozí trest za incident z loňského 13. září, kdy s pěti údajnými spolupachateli podle obžaloby vtrhl do cizího hotelového pokoje v lasvegaském kasinu a zmocnil se několika předmětů a fotografií připomínajících jeho sportovní kariéru. Hájil se tím, že šlo o věci, které mu patří a které byly neoprávněně prodávány. Přitěžující okolností je, že u údajných útočníků se našly střelné zbraně.

Výběr porotců, včetně čtyř náhradníků, může trvat týden nebo i déle. Kdy by měl být vynesen rozsudek, zatím není jisté.

Simpson je středem pozornosti médií od roku 1994, kdy byla zavražděna jeho bývalá manželka Nicole Brownová Simpsonová a její přítel Ron Goldman. V ostře sledovaném procesu byl sice v roce 1995 osvobozen, ale později ho při občanskoprávním sporu porota uznala odpovědným za jejich smrt a uložila mu zaplatit 33,5 milionu dolarů příbuzným obětí.

V dnes zahájeném procesu čelí Simpson a spolu s ním obviněný Clarence Stewart 12 bodům obžaloby, včetně loupeže, ozbrojeného napadení dvou obchodníků se sportovními pamětihodnostmi a únosu. Oba obžalovaní prohlašují, že jsou nevinní. Simpson k tomu dodává, že nežádal, aby jeho společníci byli ozbrojení, a že nevěděl, že si přinesli zbraně. Soudnímu procesu čelí na svobodě.

Případné usvědčení z loupeže bude mít za následek odsouzení do vězení. Pokud obžaloba přesvědčí porotce i o únosu, může být pachatelům uložen doživotní trest, ovšem s možností jeho zkrácení.

Čtyři další spoluobvinění se přiznali k méně významným zločinům a souhlasili se svědectvím proti Simpsonovi.

Příchod bývalé sportovní hvězdy do soudní síně vyvolal daleko menší zájem než v předcházejících případech. Několika přihlížejícím Sipmson jen zamával a usmál se, když mu jeden z nich popřál hodně štěstí. Na žádné otázky neodpovídal, prohlásil jen, že věří v soudní systém a že si je jistý osvobozujícím rozsudkem.

Už o víkendu upoutal pozornost incident, kdy Simpsona zastavila u Las Vegas dálniční policie kvůli udání, že řídí opilý. Podezření se ale nepotvrdilo.