Rusko žádá v OSN embargo na vývoz zbraní do Gruzie

New York - Rusko vyzývá Organizaci spojených národů, aby uvalila embargo na vývoz zbraní do Gruzie. Ruský velvyslanec při OSN v New Yorku Vitalij Čurkin předložil zástupcům členských zemí Rady bezpečnosti návrh rezoluce, v níž se všechny státy vyzývají, aby přijaly opatření k zabránění přímých či nepřímých dodávek, prodeje nebo převodů zbraní Gruzii.

Čurkin připustil, že očekává tvrdý odpor vůči tomuto návrhu ze strany některých členů Rady bezpečnosti, zejména od Spojených států. Prohlásil ale, že Moskva chce tímto návrhem hlavně upozornit na to, že vyzbrojování Gruzie v posledních šesti letech mělo neblahé důsledky a bylo minulý měsíc zneužito k útoku na Jižní Osetii. Je prakticky jisté, že USA budou návrh rezoluce vetovat.

Jejich představitelé v posledních týdnech opakovaně gruzínskému vedení přislíbili rozsáhlou pomoc při obnově ozbrojených sil, zdecimovaných v bojích s ruskou armádou.

Právě dnes se konala ve Washingtonu porada vysoce postavených představitelů ministerstva obrany a Kongresu o možnostech vojenské pomoci USA Gruzii.

Bylo mimo jiné rozhodnuto vyslat ještě tento týden do Tbilisi skupinu expertů Pentagonu, která má na místě zhodnotit situaci a potřeby gruzínských ozbrojených sil.