Bavorský premiér oceňuje lítost Čechů nad příkořím při odsunu

Berlín - V České republice přibývá lidí, kteří jsou si vědomi příkoří, které se dělo sudetským Němcům v bývalém Československu. Česká vláda se tímto tématem ale nechce zabývat z obavy před neexistující německou touhou po odplatě. Prohlásil to bavorský premiér Günther Beckstein v rozhovoru věnovaném česko-německým vztahům v dnešním vydání deníku Süddeutsche Zeitung.

Beckstein, který se stal bavorským premiérem před necelým rokem, přesto od nástupu do funkce klade důraz na těsnější kontakty s Českem a podle mnichovského listu se tam chce příští rok na jaře vydat na první oficiální návštěvu ve své nynější funkci.

„V Česku přibývá lidí, kteří uznávají, že se Němcům děla křivda. Především v církvích a mezi intelektuály. Ale vidí to tak i komunální politici,“ prohlásil Beckstein. Podle něj mezi českými politickými špičkami chybí ochota se takovým tématem zabývat.

„Rozdmýchává se tam strach z německého revanšismu, který neexistuje, ani mezi sudetskými Němci,“ prohlásil Beckstein, který je ze své funkce i patronem Sudetoněmeckého krajanského sdružení.

Šéf zemské vlády v této souvislosti nepřímo kritizoval i německou kancléřku Angelu Merkelovou, jejíž vláda podle něj rozpory přehlíží. „Skutečné přátelství roste jen tehdy, když protiklady přiznáme,“ řekl Beckstein. Jejich tutlání podle něj funguje jen krátkodobě, ale nestačí k trvalému překonání minulosti.

„Sudetští Němci vědí, že hájím jejich zájmy. Vždy budu říkat nahlas svůj názor na bezpráví, které na nich bylo spácháno. Nikdo mi nebude vykládat, že znásilňování a vraždy byly nevinné jenom proto, že byly spáchány koncem války na Němcích. Přesně takhle jsem to řekl i premiéru Topolánkovi. Přesto mi podal ruku,“ řekl v rozhovoru Beckstein, který se během jednoho roku s Mirkem Topolánkem setkal již třikrát.

Bavorský premiér však jedním dechem zdůrazňuje, že otázky minulosti nesmějí ohrozit rozvoj česko-bavorských vztahů. Jako příklad jejich rozvoje uvedl i přeshraniční spolupráci policie, díky níž prý po zrušení hraničních kontrol v souvislosti s rozšířením schengenského prostoru nenarostla v pohraničí kriminalita.

Za symbol sblížení mezi oběma zeměmi označil Beckstein i dnešní otevření dálnice z bavorského Ambergu na Norimberk. Její provoz slavnostně zahájila Merkelová a český ministr dopravy Aleš Řebíček. Čeští řidiči se tak od čtvrtka dostanou po dálnici přes Norimberk a Paříž až ke španělským břehům Atlantského oceánu.

Edmund Stoiber nebyl v Česku ani jednou 

Becksteinův předchůdce Edmund Stoiber během 14 let ve funkci nezavítal oficiálně ani jednou do České republiky. Důvodem byly zjevně napjaté vztahy mezi Českou republikou a Bavorskem kvůli sporům kolem vysídlení sudetských Němců, jejichž zájmy hájí bavorská vládní strana, Křesťanskosociální unie (CSU).

Jde zejména o otázku takzvaných Benešových dekretů, které umožnily odebrat sudetským Němcům občanství a majetek a které vysídlenci a jejich potomci považují za nástroj bezpráví a požadují jejich zrušení.