Kim Čong-il se zotavuje z těžké mrtvice, Jižní Korea je v pohotovosti

Soul - Zdravotní stav severokorejského vůdce Kim Čong-ila dělá Jižní Koreji velké starosti, jihokorejský prezident I Mjong-bak dokonce kvůli němu svolal mimořádné zasedání kabinetu. Jižní Korea se totiž v této souvislosti obává možných mocenských změn u severního komunistického souseda. Kim podle posledních zpráv prodělal těžkou mrtvici a musel podstoupit operaci mozku, jeho zdravotní stav se ale zlepšuje.

„Měli bychom být pečlivě a důkladně připraveni, abychom dokázali na jakoukoli situaci reagovat bez zmatků,“ řekl jihokorejský prezident po skončení schůzky. „Máme zprávy, že předseda Kim se zotavuje z mozkové mrtvice a nezdá se, že by jeho stav byl vážný,“ dodal mluvčí prezidentského úřadu. 

Kim prodělal po mrtvici operaci mozku, prý se zotavuje

Americké a jihokorejské tajné služby v minulých dnech oznámily, že Kim prodělal těžkou mrtvici a musel podstoupit operaci mozku, jeho zdravotní stav se ale zlepšuje. Podle jihokorejských médií nicméně po mrtvici částečně ochrnul. V polovině srpna zkolaboval, do země následně přijel tým čínských a francouzských lékařů, kteří Kimovi operovali mozek. Předák KLDR však je podle jihokorejských tajných služeb po operaci při vědomí a kontroluje situaci v zemi. Severokorejské oficiální zdroje opakovaně tvrdí, že s jejich prezidentem je všechno v pořádku.

Jihokorejský poslanec I Čeol-u dnes v rozhlasovém rozhovoru uvedl, že Kim se rychle zotavuje, nemá problémy s mluvením a dokáže se s oporou postavit. Jihokorejský deník Čoson ilbo nicméně uvedl, že Kim částečně ochrnul na levou polovinu těla.

Jižní Korea sleduje velmi pečlivě situaci u svého severního souseda, s nímž se dělí o Korejský poloostrov a svedla s ním válku, která zatím nebyla oficiálně ukončena mírovou dohodou. Případná smrt Kim Čong-ila by vyvolala velkou nejistotu kolem následnictví v zemi, jejíž hluboká nedůvěra vůči okolnímu světu je podepřená armádou čítající 1,2 milionu vojáků a možná i jadernými zbraněmi. Nejhorším scénářem by bylo zhroucení KLDR a následný společenský chaos, který by se přelil do Jižní Koreje a ohrozil tuto čtvrtou nejsilnější asijskou ekonomiku.

Komunistická Severní Korea hrozila kapitalistickému jihu, že ho rozbije na prach a Japonsko i Spojené státy považuje za své smrtelné nepřátele. Podle analytiků je navíc KLDR před dokončením raketového střediska schopného odpálit rakety na celé území Jižní Koreje a většinu Japonska.

Šestašedesátiletý Kim vede KLDR 14 let a prezidentský úřad převzal po smrti svého otce Kim Ir-sena v prvním zaznamenaném případě následnictví v komunistické zemi. Za jeho vlády se už tak dost špatná ekonomická situace země ještě zhoršila, posílil naopak arzenál balistických raket a OSN proti KLDR zavedla sankce kvůli jadernému programu a prvnímu testu jaderné bomby, který KLDR uskutečnila před dvěma lety.