Boj o prezidentské křeslo v USA utichl - na 1 den

New York - Ode dne, kdy fanatici z al-Káidy udeřili na Spojené státy, uběhlo 7 let. Teroristé zaútočili třemi unesenými letadly plnými cestujících na newyorské Světové obchodní středisko a washingtonský Pentagon. Na manhattanském Ground Zero, kde stála dvojčata Světového obchodního centra, vzpomínali pozůstalí několika tisíc obětí. Na vzpomínkový obřad se chystají také oba prezidentští kandidáti -Obama i McCain. Bez ohledu na chvilkové usmíření jejich vzájemné výpady nabírají obrátky.

McCainova kandidátka na úřad viceprezidenta Sarah Palinová, která má pět potomků, v projevu na sjezdu Republikánské strany zažertovala, že jediný rozdíl mezi matkou pečující o několik dětí a pitbulem je rtěnka. Od té doby se kandidáti na amerického prezidenta snad o ničem jiném nebaví.

Demokratický kandidát Barack Obama, který v projevu před svými stoupenci tepal republikánského soupeře McCaina, se za všeobecného smíchu a potlesku nechal slyšet: „Můžete prase nalíčit rtěnkou, ale pořád to bude prase. Můžete zabalit starou rybu do kusu papíru nazvaného změna. Ale stejně bude po osmi letech smrdět.“

Představitelé McCainovy kampaně okamžitě vyzvali Obamu, aby se Palinové omluvil za to, že ji označil za prase. Obamovi zástupci ale vysvětlili, že tím demokratický kandidát na prezidenta neoznačil Palinovou - těsně před svým přirovnáním mluvil o McCainovi.

Předvolební boj se bude vyostřovat, ve Spojených státech jsou nyní vyhlídky obou prezidentských kandidátů vyrovnané. Zbytek světa ale jasně preferuje demokrata Baracka Obamovu.

Podle výsledků průzkumu, který zadala britská stanice BBC, by chtěla Obamu v Bílém domě většina lidí ve všech 22 zemích, kde se průzkum prováděl. Při průzkumu bylo během léta dotazováno více než 23 tisíc lidí, z nichž by 49 procent volilo Obamu a jen 12 procent McCaina.

Výsledky se nicméně lišily podle zemí - zatímco v Indii má Obama náskok „jen“ devět procent, v Keni, odkud pochází jeho otec, celých 82 procent.

  • Obama oficiálně oznámil, kdo bude jeho viceprezidentem, jestliže uspěje v podzimních prezidentských volbách. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/375/37467.jpg
  • Republikánský kandidát na prezidenta USA John McCain a kandidátka na viceprezidentku USA Sarah Palinová autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/386/38557.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/286/28548.jpg
Vydáno pod