Podrobnosti o zimbabwské vládě budou známy v pondělí

Harare - Harare - V Zimbabwe si vláda a opozice rozdělují moc. Lídr opozice Tsvangirai povede vládu, Mugabe si ponechá prezidentskou funkci a kontrolu nad armádou. Opoziční hnutí bude mít navíc na starosti bezpečnostní složky.

Už ve čtvrtek také zimbabwští politici oznámili, že složení nové vlády zveřejní v pondělí. Poslanec odštěpené frakce Hnutí za demokratickou změnu (MDC) David Coltart upřesnil, že Mugabeho Africký národní svaz Zimbabwe-Vlastenecká fronta (ZANU-PF) bude mít ve vládním kabinetu 15 křesel a MDC 16, včetně tří křesel, které obsadí odštěpená frakce. Toto složení vychází z březnových parlamentních voleb, kdy MDC získalo v zákonodárném sboru poprvé většinu.

Ekonomická krize: obchodníci nechtějí peníze

Politická krize, kterou vyvolalo kontroverzní zvolení Mugabeho znovu do čela Zimbabwe, jen dál zhoršila ekonomický stav země. Inflace už oficiálně dosáhla 11 milionů procent.

Ceny se za poslední rok zvýšily na víc než stotisícinásobek. Zimbabwe dokonce nedávno škrtla deset nul z nominální hodnoty zimbabwského dolaru.

Deset miliard se tak změnilo na 1 zimbabwský dolar, přesto to ale podle pozorovatelů ekonomickému chaosu v zemi příliš nepomohlo. Obchodníci totiž za své zboží nechtějí bankovky, které každý den ztrácí svou hodnotu. V někdejší hospodářské velmoci Afriky je také nedostatek potravin, pohonných hmot i léků.

Vydáno pod