Hurikán Ike slábne, přesto pustoší Texas a zabil tři lidi

Houston - Do Galvestonského zálivu dorazil hurikán Ike o síle druhého stupně. Nepotvrdily se tak předpovědi meteorologů, kteří varovali, že by hurikán mohl dosáhnout až čtvrtého stupně z pětistupňové škály. Přesto ale smršť udeřila na Texas plnou silou, zpustošila oblast Galvestonského zálivu a pak zamířila na Houston. Tam dorazil Ike jako hurikán stupně číslo jedna. Není tedy nijak silný, ale problémem je jeho velikost. Je totiž obrovský jako sám Texas, a kvůli tomu má ničivé následky. Zatím si vyžádal nejméně tři oběti

Na Houston se s hurikánem Ike přivalily vydatné srážky, které by mohly způsobit mohutné záplavy. Smršť navíc před sebou valí obrovské vlny z pobřeží. Největší škody se očekávají na obřích mrakodrapech. Ike ohrožuje i ropné rafinerie okolo Houstonu. Předběžné odhady škod hovoři podle zpravodaje ČT Michala Kubala o deseti miliardách dolarů.

Ulice jsou pokryté střepy z oken mrakodrapů v jeho centru a z kanálů prýští proudy vody. Asi 4,5 milionu lidí v postižené oblasti je podle energetické distribuční společnosti bez elektrického proudu.

Známé jsou i první tři případy úmrtí. Jeden muž spadl do moře, na další osobu spadl strom, čísla se ale ještě zřejmě budou zvyšovat a zpřesňovat.

Ještě než se hurikán přiřítil na Houston, zpustošil oblast Galvestonského zálivu. Meteorologové zdejší obyvatele před Ikem varovali a nařídili jim evakuaci. Téměř milion obyvatel proto uteklo před katastrofou do vnitrozemí. Nicméně i přesto někteří z nich zůstali ve svých domovech. Podle úřadů neposlechlo jen ve třech pobřežních okresech na 90 tisíc lidí varování meteorologů, že zůstat v přízemních nebo jednopatrových rodinných domech na pobřeží se rovná jisté smrti.

Když ale na oblast uhodil silný déšť a vítr, mnozí změnili názor a snažili se uprchnout. Hasiči museli dovést do bezpečí více než 300 lidí, kteří se snažili uniknout zaplavenými ulicemi s kousky svého majetku v náručí. V místě není elektřina a řádění živlů nakonec záchranáře mnohde donutilo se stáhnout a ponechat lidi v jejich domech. 

Meteorology samotné překvapil hurikán svou silou a velikostí, která se téměř rovná rozloze samotného Texasu. Odborníci varovali, že hurikán může způsobit miliardové škody. Americká vládní agentura FEMA zveřejnila odhad, podle něhož bude zaplaveno 100 tisíc domů. Už předem se očekává, že celkové škody mohou dosáhnout až 11,8 miliardy dolarů (asi 207 miliard korun).

Vydáno pod