Papež: Peníze jsou kořenem všeho zla

Paříž - Papež Benedikt XVI. dnes v Paříži sloužil pod širým nebem mši, které se zúčastnilo přes 250 tisíc lidí. Papež přitom odsoudil touhu po moci a penězích, ta je podle něj kořenem všeho zla. Ještě dnes odcestuje papež do Lurd.

Papež v Paříži na mši pod širým nebem mluvil o vlivu konzumní společnosti, obracel se na věřící, aby nepodléhali vlivu peněz. „Neukojitelná hrabivost je modlářství, těžký hřích, skandál, mor,“ řekl Benedikt XVI. plynulou francouzštinou věřícím, mezi nimiž bylo i mnoho mladých lidí.

Papež také zdůraznil potřebu vštěpit moderní společnosti více duchovních a náboženských hodnot. Prohlásil, že rozum není v rozporu s vírou. Vyzval také mladé katolíky, aby se nebáli vstoupit do církve a stali se knězi.

Akci doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Papež před Invalidovnu přijel papamobilem, který byl ze všech stran obklopen nadšenými věřícími. Někteří z nich tu čekali na Benedikta XVI. i přes noc. Při mši papeže doprovázelo 50 biskupů a 900 kněží.

Přítomní zaplnili prostor před Invalidovnou, kde se mše konala, i přilehlé ulice. Věřící přijali papeže vřele, a to i přesto, že Francie je čistě sekulárním státem. Dnešní mší ukončil papež svůj program v Paříži a přesune se na poutní místo do Lurd. Zde totiž vrcholí oslavy 150. výročí zjevení Panny Marie.

Papež Benedikt XVI. slouží mši před Invalidovnou v Paříži.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod