Na Ukrajině se rozpadla vládní koalice

Kyjev - Předseda ukrajinského parlamentu Arsenij Jaceňuk vyhlásil rozpad oranžové prozápadní vládní koalice. Nyní mají politické strany 30 dní na jednání o nové vládě a pokud se nedomluví, čekají Ukrajinu další předčasné parlamentní volby. Byly by to už třetí za poslední tři roky. Jaceňuk je členem strany Naše Ukrajina, založené prezidentem Viktorem Juščenkem. Ve svém vystoupení před ukrajinským parlamentem prohlásil, že je nucen splnit svou ústavní povinnost a oficiálně oznámit, že koalice demokratických sil v ukrajinském parlamentu se rozpadla.

Ukrajina zažívá další fázi politické krize, která eskaluje už dva týdny od té doby, co Juščenkova formace oznámila, že opouští vládu vedenou premiérkou Julijí Tymošenkovou. O víkendu vypršela desetidenní lhůta, kterou měli prozápadní vládní partneři na vyřešení rozporů.  

Jaceňuk vyzval strany, aby se pokusily své rozpory překonat, ale šance zabránit rozpadu koalice a vyhnout se novým volbám, už třetím za tři roky, je mizivá. Juščenko řekl, že zánik koalice neohrožuje demokracii v zemi, ale obvinil svou donedávna politickou partnerku a nyní soupeřku Tymošenkovou ze zrady národních zájmů. Řekl také, že Ukrajinu se snaží destabilizovat Rusko.

Arsenij Jaceňuk:

„Ti, kdo chcete položit kytice a věnce, buďte tu, prosím, v deset ráno.“

Na Ukrajině je momentálně český premiér Mirek Topolánek, který jednal také s hlavními představiteli země - s premiérkou Tymošenkovou, s prezidentem Juščenkem i s předákem opozice Viktorem Janukovyčem.

V současné situaci se na Ukrajině hraje o to, zda bude pro jednotlivé strany výhodnější krizi vyřešit a sestavit více či méně obměněnou vládní koalici, nebo se pustit do předčasných voleb. Nabízí se například spojení dosavadních velkých rivalů Tymošenkové a Janukovyče, jejichž strany mají podle průzkumů u voličů nejvyšší preference. Přibližování Tymošenkové k proruské opozici se ale vykládá spíše jako krátkodobý, pragmatický tah, který má oslabit Juščenka.

Poslední preference jednotlivých stran

- Premiérčin prozápadní blok by nyní ve volbách získal 24,1 % hlasů
- Janukovyčova Strana regionů by ve volbách získala 23,3 % hlasů
- Juščenkova Naše Ukrajina má podporu pouhých 3,8 % voličů

Podle odborníků na Ukrajině existuje prakticky trvalý stav krize už od roku 2004, kdy byly schváleny zákony, které ustanovily dva silné výkonné ostrovy moci, premiéra a prezidenta, kteří jsou odsouzeni spolu věčně bojovat. Navíc Tymošenková a Juščenko jsou oba nesmírně ambiciózními politiky.

Ukrajinu čeká přibližně za rok a půl prezidentská volba a je možné, že se všechny tři ústřední postavy ukrajinské politiky, Tymošenková, Juščenko i Janukovyč, zapojí do boje o křeslo hlavy státu, což povede k dalším politickým krizím a nelegitimním změnám ústavy.