Velení amerických sil v Iráku převzal generál Odierno

Bagdád - Generál David Petraeus opouští post vrchního velení koaličních sil v Iráku pod vedením USA. Dnes se velení oficiálně ujal generál Raymond Odierno. K výměně došlo při slavnostním ceremoniálu v Bagdádu, jehož se zúčastnil americký ministr obrany Robert Gates. Generál David Petraeus působil v Iráku od roku 2007. Podařilo se mu snížit míru násilí na nejnižší míru za poslední 4 roky. Generál Petraeus přechází na post vrchního velitele amerických sil na celém Blízkém východě a v Asii.

Odierno byl Petraeusovou pravou rukou, když 15 měsíců do letošního února sloužil jako jeho zástupce v Iráku. Oba tedy uváděli do praxe
protipovstaleckou strategii prezidenta George Bushe, když řídili
rozmísťování téměř 30 000 dodatečných vojáků na bezpečnostně
nejproblematičtějších místech v zemi. „Generál Odierno je spoluautorem dosavadních plánů. Je ideální kombinací schopností, zkušeností a velitelských kvalit,“ vychválil svého nástupce Petraeus.

Raymond Odierno není v Iráku žádným nováčkem. Právě jeho muži v prosinci 2003 zajali Saddáma Husajna. Spoluprosadil také dva klíčové body současného zklidnění situace: příměří se šíitskými milicemi a spolupráci s někdejšími sunnitskými povstalci.

Povstalci stále prováději atentáty

Odiernovým hlavním úkolem bude podle agentur zajistit udržení dosažených bezpečnostních úspěchů v době plánovaného snižování počtu amerických vojáků v Iráku. Odierno přebírá velení v Iráku v době, kdy tam násilí kleslo na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Povstalci ale stále provádějí velké atentáty.

V pondělí sebevražedná atentátnice zabila 22 účastníků slavnostního oběda pro policejní příslušníky v provincii Dijála. Nedlouho předtím se oběťmi výbuchů dvou náloží nastražených v autech stalo v Bagdádu 12 lidí.

Odierno přebírá zemi, nad kterou visí „bouřkové mraky problémů“

Nového vrchního velitele čekají podle agentury Reuters v Iráku četné výzvy. Na bezpečnostní frontě bude jeho úkolem zajistit, aby sunnitští islamisté z al-Káidy, kteří jsou už výrazně oslabení, zůstali sraženi na kolenou a nebyli schopni podněcovat sektářské krveprolévání.

Kromě toho by se v Iráku měly koncem letošního roku, nebo začátkem příštího konat provinční volby, v závěru roku 2009 pak volby parlamentní. Obě tyto události by se mohly stát rozbuškou napětí mezi Araby a Kurdy v jejich teritoriálních sporech na severu Iráku, stejně jako mezi znesvářenými šíitskými frakcemi bojujícími o dominantní postavení na jihu, kde je většina iráckých ropných zásob.

Petraeus v souvislosti s nynější situací v Iráku minulý týden v
rozhovoru pro BBC varoval, že tam „je na obzoru hodně bouřkových mraků, které by se mohly vyvinout ve skutečné problémy“. Spojené státy v této zemi podle něj čeká ještě dlouhý boj.

  • David Petraeus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/189/18825.jpg
  • Generál Raymond Odierno oficiálně přebírá post vrchního velení koaličních sil v Iráku. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/413/41259.jpg
Vydáno pod