V Košicích se rozloučili s oběťmi havárie v Chorvatsku

Košice - Rozloučení se čtrnácti oběťmi havárie v Chorvatsku se dnes uskutečnilo v košickém Státním divadle. Památku zemřelých přišly uctít stovky přátel, příbuzných a kolegů. Smuteční akt, na který dorazilo i několik slovenských politiků, doprovodil divadelní orchestr a pěvecký sbor. Rozloučení sledovaly desítky lidí na velkoplošné obrazovce umístěné na Hlavní ulici.

Do divadla přišli zástupci košické radnice i kraje. Smuteční akt navštívilo i několik členů slovenského parlamentu a bývalý prezident země Rudolf Schuster. „Při obřadu byla cítil velká úcta košických obyvatel k obětem. Rozlučka byla skutečně důstojná. Divadlo bylo zaplněno do posledního místa,“ popisuje pietní akci košický zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš.

Podle aktuálních informací v Chorvatsku stále zůstává jedna žena, která utrpěla velmi těžká zranění. Ostatní pacienti už byli převezení zpátky na Slovensko, naposledy dvě starší ženy, které do Košic dorazily v pondělí.

Zájezdový autobus vypravený 7. září z Košic vezl rekreanty na dovolenou k Jadranu. Na dálnici mezi Záhřebem a Splitem narazil v plné rychlosti do betonového mostního pilíře. Na místě 14 lidí z 49 pasažérů zemřelo a 9 zraněných zůstává v chorvatských nemocnicích.