Nejméně 16 mrtvých při atentátu na velvyslanectví USA v Jemenu

Saná - Šestnáct mrtvých a dvě desítky zraněných si dnes vyžádal teroristický útok na ambasádu USA ve čtvrti Sheraton v jemenském hlavním městě Saná. Mezi oběťmi není nikdo ze zaměstnanců ambasády. K atentátu se přihlásila organizace Islámský džihád v Jemenu. Mluvčí velvyslanectví potvrdil jednu hlavní explozi u brány do areálu a několik menších následných výbuchů. Zároveň popřel informaci televize Al-Arabíja, že v budově velvyslanectví vypukl požár.

Podle jemenského ministerstva vnitra bylo při útoku zabito šest policistů, šest atentátníků a čtyři civilisté. Mezi zraněnými jsou tři policisté a několik žen a dětí z obytných domů v blízkosti ambasády. Až na jednu Indku jsou všichni mrtví Jemenci.

Podle svědků byly nálože nastraženy v automobilech; po explozích následovala asi desetiminutová přestřelka. Útočníci, údajně v policejních uniformách, prý nejprve z jedoucího auta začali střílet na stráže asi sto metrů od ambasády. Poté s autem přijeli před bránu do areálu a odpálili nálož. Policie komplex velvyslanectví uzavřela.

Organizace Islámský džihád v Jemenu, která se k atentátu přihlásila, v prohlášení hrozí, že jejími dalšími terči budou objekty v Saná s vazbami na Velkou Británii, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Teroristé hrozí dalšími útoky, pokud vláda nepropustí jejich  vězně.

Podle amerického prezidenta George Bushe atentát v Jemenu připomíná, že Spojené státy jsou stále ve válce proti ideologicky motivovaným
extremistům. „Jedním z cílů těchto extremistů je zabíjet ve snaze dotlačit Spojené státy, aby ztratily nervy a stáhly se z oblastí světa,“ řekl Bush
po jednání s generálem Davidem Petraeusem, který začátkem týdne předal velení mezinárodních sil v Iráku generálu Raymondu Odiernovi.  

Už několik útoků proti zahraničním cílům podnikla letos v Jemenu teroristická organizace al-Káida. V březnu se přihlásila skupina napojená na al-Káidu ke granátovému útoku na americkou ambasádu, který ale minul cíl a zranil 13 dívek ze sousední školy. USA následně stáhly část personálu.