NATO nevidí po krizi na Kavkazu nutnost měnit linii

Londýn - Severoatlantická aliance nevidí po ruské intervenci v Gruzii potřebu větších změn ve svém obranném plánování, prohlásil dnes v Londýně generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. Dodal, že aliance byla a je připravena na všechny možnosti, ale že on nevidí "nové eventuality". Scheffer ke svému stanovisku dospěl po neformálním dvoudenním jednání ministrů obrany členských zemí aliance, věnovaném důsledkům, jaké by pro NATO mohly mít nedávné události na Kavkazu.

Jednání nevedlo k novým dohodám, mělo jen připravit půdu pro rozhodnutí, která budou přijata na jaře. Za Českou republiku se ho zúčastnila ministryně Vlasta Parkanová, která podepsala se svým americkým kolegou Robertem Gatesem dohodu SOFA o podmínkách pobytu Američanů v České republice v souvislosti s plánovanou americkou protiraketovou základnou a Deklaraci o strategické spolupráci.

Ministři znovu vyslovili Gruzii podporu a slíbili jí další spolupráci. Před jednáním ale zazněly autoritativní hlasy, které ukazují, že aliance přes veškerou kritiku ruského postupu v Gruzii nechce vztahy s Moskvou vyhrocovat. Scheffer řekl, že řešení krize na Kavkazu nemůže spočívat jen v potrestání Ruska, ale že k ústupkům musejí být ochotni všichni, a Gates vyjádřil přesvědčení, že žádný z členů NATO nepociťuje ze strany Ruska „skutečnou vojenskou hrozbu“.

V době londýnského jednání ruský prezident Dmitrij Medveděv v Moskvě NATO obvinil, že konflikt v Gruzii vyprovokovalo a že selhalo při zajišťování bezpečnosti v Evropě. Mluvčí NATO to odmítl.