Po útoku na hotel Marriott pokračuje v Pákistánu násilí

Islámábád - Bezpečnostní situace v Pákistánu se nelepší. Neznámí útočníci v Péšávaru unesli afghánského diplomata. V hlavním městě Islámábádu mezitím pokračovaly vyprošťovací práce v hotelu Marriott, kde v sobotu islamisté spáchali atentát. Ostatky velvyslance Iva Žďárka, který při útoku také zemřel, míří vládním speciálem do České republiky. Vedle českého diplomata zahynulo v troskách hotelu po výbuchu ještě 57 lidí, mezi nimi i tři cizinci.

Britské aerolinie už zrušily kvůli bezpečnosti všechny lety do země. Mluvčí aerolinek British Airways to v pondělí ráno potvrdil. Podle některých informací se totiž teroristům před sobotním atentátem na hotel Marriott podařilo proniknout mezi policisty, a měli tak snazší přístup do bezpečnostní zóny.

K útoku se přihlásili Fedajíni islámu

Podle televizní stanice Al-Arabíja se k útoku telefonicky přihlásila neznámá skupina Fedajíni islámu. Předložila několik požadavků, především vyzvala pákistánské vedení, aby ukončilo spolupráci s USA. Není ale známo, že by se Fedajíni islámu už dříve přihlásili k odpovědnosti za nějaký jiný násilný čin.

Bývalý velvyslanec v Pákistánu Petr Přibík vidí za atentátem vzkaz teroristů novému prezidentovi. Ti podle něj Zardárího varují, že pokud bude s větší intenzitou bojovat proti terorismu, jak při nástupu do funkce sliboval, není to podle nich správná volba. Ásif Alí Zardárí, prezident Pákistánu, ale oponoval a o teroristech prohlásil: „Je to hrozba, rakovina v Pákistánu, kterou odstraníme. Nenecháme se zastrašit těmito zbabělci.“

„Obě země teď trpí. Češi přišli o svého velvyslance, my zase o své pákistánské bratry a sestry. Doufejme, že s pomocí mezinárodního společenství dokážeme tuhle hrozbu v naší zemi vyrvat i s kořeny,“ prohlásil také pákistánský ministr vnitra Rehmán Malik.

Násilí v Pákistánu - únos afghánského diplomata a devět mrtvých vojáků

Situace je vyostřená i na hranicích Pákistánu s Afghánistánem. Pákistánští vojáci údajně ostřelovali dva americké vrtulníky, které se dostaly z Afghánistánu do pákistánského vzdušného prostoru.

V pákistánském Péšávaru neznámí střelci přepadli vůz afghánského generálního konzula Abdala Chalíka Farahího. Diplomata unesli a řidiče automobilu zabili.

Policie začala kontrolovat projíždějící automobily a zahájila pátrání. Afghánská vláda požádala pákistánskou o to, aby vynaložila maximální úsilí o diplomatovo osvobození a aby zajistila bezpečnost ostatních členů diplomatického sboru.  

Sebevražedný atentátník v automobilu na severozápadě Pákistánu zabil devět vojáků pákistánské armády. Podle mluvčího armády majora Murada Chána útočník odpálil nálož ve svém automobilu v okamžiku, kdy projížděl kontrolním stanovištěm ve městě Madján v údolí Svát. Tři vojáci podlehli zraněním na místě, šest ostatních zemřelo následně i přes veškerou snahu lékařů.

V Marriottu měli být v době útoku pákistánský prezident a premiér    

Pákistánský prezident a premiér se měli v sobotu večer sejít v islámábádském hotelu Marriott na společné večeři, ale nakonec změnili plán. Útok se stal večer kolem osmé hodiny, tedy v době, kdy se lidé scházeli k večeři po celodenním půstu, který muslimové o ramadánu dodržují. Prezident Ásir Alí Zardárí a předseda vlády Júsuf Ráza Gílání měli podle ministerstva vnitra večeřet právě v Marriottu, avšak v poslední chvíli plán změnili.   

Sílí spekulace o tom, že teroristé měli o plánované schůzce informace a chtěli jediným útokem zlikvidovat celé vedení. Policie se domnívá, že nálož musela být zkompletována v nějaké skrýši v Islámábádu. Všechny kamiony strážci prohledávají při silničních kontrolách. „Soustředili jsme síly na vyhledání sítě, díky níž se podařilo v Islámábádu sestavit bombu a uskutečnil se její převoz,“ řekl jeden z vyšetřovatelů.