Egyptští únosci stále drží v zajetí 19 turistů

Káhira - Egyptské úřady nadále vyjednávají s únosci, kteří od víkendu drží v zajetí devatenáct lidí. Úřady už údajně vědí, kde únosci turisty skrývají, záchranná akce se ale zatím konat nebude. Policie se bojí, že by mohla rukojmí ohrozit. Egyptský ministr pro cestovní ruch Zuhajr Garrana nicméně ujistil, že zajatci jsou v pořádku a únosci nehrozí jejich zabitím.

„Určili jsme přesně lokalitu, kde se únosci se svými zajatci nacházejí. Je to země nikoho u hranic Egypta, Súdánu a Libye,“ řekl Butruf Sádik ze súdánského ministerstva zahraničí. „Zintenzivňujeme svou operaci v dané oblasti. Naším hlavním úkolem je monitorovat situaci a zajistit bezpečnost rukojmích.“

„Máme velmi spolehlivou informaci, podle níž jsou všichni v pořádku. Jejich zdravotní stav je velmi dobrý a mají dostatek vody a jídla. Nezacházejí s nimi špatně,“ řekl ministr Garrana. Informace získaly úřady z telefonátu jednoho z unesených s manželkou.

Mezi 19 unesenými je pět Italů, pět Němců, Rumun a spolu s nimi bylo uneseno také osm Egypťanů. Skupina se pohřešovala od pátku. Původní zprávy uváděly, že skupinu unesených útočníci odvlekli do Súdánu a žádali výkupné šest milionů dolarů (99 milionů Kč), objevily se i mylné informace, že vyjednávání bylo ukončeno a vězni propuštěni.

Únosci podle egyptských bezpečnostních sil zřejmě nepatřili k islamistickým skupinám, ale šlo o příslušníky místních kmenů. Jeden z egyptských turistických průvodců uvedl, že podle jeho kolegů únosci pocházeli z Čadu. 

Vydáno pod