Česko se připojilo k dohodě, která má chránit tropické pralesy

New York - Česká republika se připojila k Mezinárodní dohodě o tropickém dřevě, která má podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga přispět k omezení nezákonného kácení tropických pralesů. Ministr podepsal dokument v úterý v New Yorku na okraj Valného shromáždění OSN.

„Je celosvětový zájem, abychom chránili tropické pralesy,“ řekl ministr. „Musíme přispět k tomu, aby nezákonné kácení pralesů přestalo, aby z toho nebyl kšeft, aby nebyla možnost toto dřevo u nás prodávat,“ zdůraznil Schwarzenberg nominovaný do vlády ekologicky zaměřenou Stranou zelených.

Zamezit kácení pralesů a obchodování s tropickým dřevem je v zájmu záchrany přírody, konstatoval. „Sám jsem lesník a vím, jakou spoušť to nadělá, když se připustí bezmezné kácení,“ dodal Schwarzenberg, který vlastní rozsáhlé lesy, zejména v jižních Čechách.

Pokud dohodu ratifikuje parlament, může se Česká republika stát členem Mezinárodní organizace pro tropické dřevo. Tato organizace tvoří rámec pro obchod s tropickým dřevem s ohledem na zachování udržitelného rozvoje, ekologickou rovnováhu i na zmírňování chudoby v producentských zemích. Podle české diplomacie by se účastí v této organizaci vytvořil pro Českou republiku také prostor pro zapojení do rozvojových a komerčních projektů v daných oblastech.