V čele japonské vlády stanul Taró Aso

Tokio - Japonský parlament dnes zvolil nového šéfa liberálnědemokratické strany Taró Asa předsedou vlády. Aso ve funkci nahradí Jasua Fukudu, který podal demisi kvůli patové politické situaci v zemi.

Taró Aso, předseda Liberálnědemokratické strany (LDP), který se mezi Japonci těší velké popularitě, získal v dolní sněmovně parlamentu 337 hlasů, zatímco pro vůdce opoziční Demokratické strany Japonska Ičiró Ozawu hlasovalo 117 poslanců dolní komory sněmu, která má 480 členů.

K hlasování poté přistoupila také horní komora parlamentu, kterou kontroluje opozice. Zde podle očekávání zvítězil Ičiró Ozawa, který tu obdržel 125 hlasů, zatímco Aso 108 hlasů. Podle ústavy má však rozhodující slovo dolní sněmovna.

Fukuda, který oznámil odstoupení kvůli patové situaci v zemi 1. září, byl jmenován právě před rokem. Formálně podal demisi dnes ráno spolu se svými ministry.

Očekává se, že Aso oznámí složení své vlády dnes večer. Podle médií i odborníků Taró Aso vyhlásí předčasné parlamentní volby. Konat by se mohly už koncem října, jelikož se vláda bude snažit využít popularity, kterou konzervativní politik má v současnosti.

Asova LDP, která vládne v Japonsku od roku 1995 s desetiměsíční výjimkou v 90. letech, spoléhá na Asovu popularitu a věří, že se jí podaří si své postavení uchovat. Neoliberální reformy, které strana uskutečňovala v posledních letech, však zvýšily sociální nerovnosti ve městech a snížily životní úroveň na venkově, který je tradiční voličskou základnou LDP.

Ozawova Demokratická strana Japonska (DPJ), kterou posílilo vítězství ve volbách do horní komory parlamentu v roce 2007, se toho snaží využít a slibuje voličům vstřícnou sociální politiku.

Vydáno pod