Slovinští sociální demokraté tvrdí, že jsou volby neplatné

Lublaň - Nedělní slovinské parlamentní volby, v nichž podle zveřejněných výsledků zvítězila doposud opoziční Sociální demokracie, mají dramatickou dohru. Slovinská demokratická strana současného premiéra Janeze Janši, která z voleb vyšla těsně druhá, totiž zpochybnila právoplatnost hlasování ve více než 50 volebních okrscích.

Podle neúplných výsledků, v nichž zatím nejsou zahrnuty hlasy Slovinců ze zahraničí, sociální demokraté získali 30,5 procenta hlasů a v devadesátičlenném parlamentu budou mít 29 křesel. Současná vládní strana SDS obdržela 29,32 procenta hlasů a měla by mít o jednoho poslance méně.

Podle všeho poražený Janša se s tímto výsledkem očividně nesmířil a stále se nevzdává naděje na vítězství. Upozornil na to, že rozdíl mezi oběma nejsilnějšími stranami je pouhých 12 600 hlasů, což je méně než počet odevzdaných neplatných volebních lístků. Kromě toho si Janša hodně slibuje právě od zahraničních voličů, kteří tradičně inklinují spíš k pravici. Jejich hlasy se budou sčítat v pondělí.

Slovinští demokraté podali u ústřední volební komise stížnost proti neregulérnosti hlasování v 53 okrscích v hlavním městě. Upozornila například na to, že podle jejích informací se na některých místech voliči v rozporu s pravidly nepodepsali do připravených prezenčních archů a počet odevzdaných hlasů tedy nesouhlasí s počtem podpisů.

Celkem Slovinci volili ve více než 3 300 okrscích. Komise by o stížnostech k průběhu voleb mohla rozhodnout už dnes. I kdyby nakonec Janšovi demokraté získali mandát navíc, a vyrovnali tak síly se sociálními demokraty, nemuselo by to znamenat jejich vstup do vlády. Levicová opozice má totiž větší šance na vytvoření koalice, o níž už předseda SD Borut Pahor začal neformálně vyjednávat.