Konzumace ryb snižuje u malých dětí riziko ekzémů

Londýn - Švédští vědci zjistili, že pravidelnou konzumací ryb u dětí do devíti měsíců, se sníží riziko vzniku ekzému. Ve studii byl dlouhodobě sledován zdravotní stav 17 tisíc dětí. Konzumace jakéhokoli druhu ryb snižuje riziko onemocnění kůže o 25 procent ve srovnání s dětmi, které ryby nikdy nejedly, tvrdí pediatr z univerzity ve švédském Göteburgu Bernt Alm.

„Hlavním zjištěním je, že včasné zavedení ryb do jídelníčku je velmi užitečné,“ uvedl Alm a jeho kolektiv v britském lékařském časopise British Medical Journal. „Nezáleží na množství ani druhu ryb. Myslíme si, že důležitá je hlavně doba, kdy se ryby začnou konzumovat,“ dodal.

Ryby obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro správný vývoj mozku, zraku a paměti. Ty ovšem na ekzém podle Alma vliv nemají. „Musí tu být něco, co má vliv na rozvoj imunitního systému,“ řekl Alm a doplnil, že bude zapotřebí ještě další výzkum.

Ekzém je chronické onemocnění, které postihuje deset až 15 procent dětí. Projevuje se svěděním kůže, jejím zčervenáním, vysycháním a praskáním. Vyskytuje se často u osob, které trpí alergiemi. Důležitou roli pro vznik ekzému hrají geny, naopak žádný vliv tady zřejmě nemá kojení nebo chování chlupatých domácích zvířat.