Pachatelé útoku na hotel Marriott nebyli žádní amatéři

Islámábád - Pákistán čelí dalším hrozbám teroristických útoků. Po výbuchu ve středním Pákistánu vykolejil vlak a tři lidé zemřeli. V Karáčí zase policie zastřelila tři muže, kteří údajně plánovali sebevražedný atentát. Policie přitom stále pátrá, kdo stojí za víkendovým krvavým útokem na hotel Marriot. Stále častěji se hovoří o al-Káidě a Talibanu.

Pákistánští vyšetřovatelé si stále lámou hlavu, kdo spáchal teroristický útok na hotel Marriott. V sobotu v hotelu vybuchla bomba. K činu se sice přihlásila organizace Fedajíni islámu, ale pakistánské úřady tvrdí, že o skupině nikdy předtím neslyšely. Při výbuchu byly použity vojenské trhaviny, což dokazuje, že útočníci nebyli amatéři. „Umějí dostat trhavinu z nevybuchlých náloží a dokáží na ni namontovat odpalovací zařízení. To není jednoduché,“ soudí pyrotechnický znalec Sammar Mubarak.

V blízkosti vládních budov policie po útoku zpřísnila kontroly vozidel. Opatření ale nejspíš nebudou fungovat. Atentátníci jsou dobře organizovaní, mají peníze a nejspíš i důležité kontakty na vysokých místech. „Nemám žádné pochyby, kvůli rukopisu atentátu, že to byla al-Káida ze západu země. Udělali to oni, řídí je Taliban,“ říká pákistánský senátor Džaved Kazi.

Armádní analytička: Teroristé se infiltrovali do bezpečnostních složek

Armádní analytička Aješa Siddiková ale oponuje: „Vláda říká Taliban, ale kde jsou důkazy? Máme tisíc kilogramů výbušnin naložených na nákladní vůz, který jede hlavním městem Pakistánu, a nikdo si toho nevšimne? Nikdo jej nezastaví? Byly infiltrovány bezpečnostní složky!“

Teroristické útoky jsou v Pákistánu běžné a odborníci se shodují, že je organizují ozbrojenci z oblastí, kam nesahá moc centrální vlády. Ta se snaží zpupné oblasti podmanit, ale pakistánská armáda proti ozbrojencům v těžko prostupných horách zatím neuspěla.

„V sázce je přímo naše existence. Celistvost země je v ohrožení. Ve vlastní zemi nesmíte mít soukromá vojska. A to přesně se stalo. Jsou to ničemné živly se zbraněmi, které zabíjejí bez rozdílu. Snaží se zavést svůj vlastní řád,“ tvrdí senátor Kazi.

Ať už útok provedl kdokoli, zničení Marriottu je posledním důkazem pákistánské bezpečnostní krize a rostoucí destabilizace. Zhoršování situace nebo dokonce rozpad země by mohl mít katastrofální následky pro celý svět, protože Pákistán má jaderné zbraně.