McCain se zúčastní prvního televizního souboje s Obamou

Washington - Dnešní první klíčová televizní debata americké prezidentské kampaně se uskuteční podle plánu. Podle televizní stanice CNN republikánský kandidát John McCain oznámil, že se diskuse se svým demokratickým soupeřem Barackem Obamou zúčastní. McCain s účastí váhal, ve středu kvůli finanční krizi přerušil kampaň a vyzval Obamu, aby také přerušil předvolební boj. Obama to odmítl a chtěl, aby se páteční střet věnoval právě ekonomice. Debata se uskuteční v sobotu časně ráno našeho času na půdě Mississippské univerzity.

Tématem prvního souboje měla být původně zahraniční politika, v té je kovanější McCain. S nekončící finanční krizí ale jeho rival nabízí střet na poli ekonomiky. A tam republikánský kandidát už tak silný není.

McCain vyzýval Obamu k odložení debaty. Původně trval na tom, že prvního souboje se nezúčastní, dokud se politici neshodnou na řešení finanční krize. Obama McCainův postoj kritizoval a poznamenal, že i on se plnohodnotně zapojuje do jednání o finanční krizi. „Myslím si, že je zcela dobře možné dělat současně více věcí, je to součástí vlastností, které se požadují od toho, kdo se chce stát prezidentem Spojených států,“ vzkázal demokrat svému republikánskému rivalovi.

„Kromě toho, že budeme situaci sledovat, jednat se zástupci Kongresu a vlády, je nejdůležitější, abychom s Johnem McCainem jeli do Mississippi, předstoupili před národ a v 90 minutách vysvětlili náš pohled na to, kam by ekonomika měla směřovat,“ pokračoval Obama.

Mediální analytička: McCainův krok byl chytrý a v současné situaci i legitimní

Výzva ke zrušení debaty je podle zpravodaje ČT v USA Michala Kubala dost radikálním krokem, za posledních 48 let, co se takové souboje v televizi konají, se ještě nikdy nic podobného nestalo. Většina veřejnosti zatím McCainovu výzvu vnímá jako úhybný manévr.

Alexandra Alvarová:

„Šlo o úhybný manévr.“

To si myslí i mediální analytička Alexandra Alvarová: „Šlo o úhybný manévr, současná situace nahrává spíše Obamovi, tematicky by John McCain při debatě tratil. Myslím, že to byl krok velice chytrý a vzhledem k tomu, co se teď děje na finančních trzích, byl to i krok legitimní.“

Televizní debaty jsou mimořádně důležitým vodítkem pro rozhodnutí voličů tradičně už od 60. let, kdy v první debatě v roce 1960 porazil do té doby neznámý Kennedy svého protikandidáta Nixona jenom díky televiznímu vystoupení. „Nixon vystoupení velice podcenil, vrátil se zrovna z nemocnice, byl bledý, potil se. Neuměl s televizí jako s médiem zacházet, vyhýbal se kameře. Během debaty se z neznámého kandidáta stal favorit. Od té doby se debatám přikládá veliký význam,“ tvrdí Alvarová.

Debata má začít v přímém televizním přenosu většiny amerických stanic ve 21 hodin místního času (sobota 03.00 SELČ) a trvat 90 minut. Souboj bude živě přenášet i ČT24. Celkem se budou konat tři debaty, v nichž oba kandidáti změří své síly v různých tématech - například v zahraniční a domácí politice.