Z Egypta unesení turisté jsou v Libyi

Tripolis - Devatenáct převážně zahraničních turistů, kteří byli 19. září uneseni v Egyptě, se v současné době nachází v Libyi. Informoval o tom mluvčí súdánského ministerstva zahraničí. Právě přes Súdán totiž vedla cesta únosců. Podle trasy, na které se pohybují, patří únosci zřejmě ke skupině povstalců v súdánském Dárfúru. K jejich činu je pravděpodobně nevedly žádné politické důvody.

Jedenáct turistů z Itálie, Německa a Rumunska si zaplatilo u cestovní kanceláře výlet a za doprovodu osmi průvodců odjeli za památkami. Naposledy byli viděni minulý týden uprostřed saharské pouště. Tábořili na odlehlém místě a chystali se navštívit jeskyně s historickými malbami. Poté zmizeli beze stopy.

„Jsem optimistický, že se turisté brzy vrátí. Nemají dostatek vody ani potravin na více dní. Pokud budou propuštění, mohou se vrátit přes Sudán a nebo přes údolí, které je tady poblíž,“ informoval Ahmed Mokhtar, guvernér oblasti Wadi Al-Gadid, v níž byli turisté spatřeni naposled.

Únosci požadují za své zajatce výkupné ve výši 6 milionů eur. Německo s únosci vyjednává a spolupracuje přitom i s dalšími zeměmi. Severoafrické úřady monitorují pohyb únosců, ale nepřipravují žádnou záchrannou akci, aby neohrozily bezpečnost rukojmích. Zajatci jsou prý zatím v pořádku. Jestli se tato situace změnila po jejich přesunu do Libye, není známé.

Egypt
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org